Eén antwoord van de overheid

Subsidies

Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (WBSO)

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Belastingdienst

Verricht u in uw bedrijf speur- en ontwikkelingswerk (S&O of R&D)? Of doet u dat als starter of zzp'er? Dan kunt u een deel van de loonkosten en overige kosten en uitgaven vergoed krijgen met de WBSOExternal link. Uw bedrijf draagt dan minder loonheffingenExternal link af. Voor zelfstandigen bestaat de aftrek uit een vast bedrag, dat jaarlijks wordt vastgesteld. Als startende ondernemer krijgt u een extra tegemoetkoming voor speur- en ontwikkelingswerk.

De S&O-afdrachtvermindering en de aftrek speur- en ontwikkelingswerk waren samen de WBSO (Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk). Hoe de WBSO werkt, staat in het Informatieblad Technologische ontwikkeling loont!External link (pdf) van RVO.nl. Hoe u aanvraagt, staat in de handleiding WBSO 2017External link (pdf). U kunt uw WBSO-beschikkingen nu ook digitaal ontvangenExternal link met de Berichtenbox voor bedrijven.

Wanneer komt u in aanmerking?

  • U bent ondernemer met werknemers in dienst die S&O uitvoeren.
  • U bent zelfstandige en besteedt per kalenderjaar minimaal 500 uur aan S&O.
  • Lees bij RVO.nl meer over de voorwaardenExternal link. U kunt hier een quick scan doen.

Hoe kunt u aanvragen?

U kunt de WBSO aanvragenExternal link bij RVO.nl. Dat doet u met eHerkenningExternal link. Voor ondernemers en zelfstandigen gelden verschillende aanvraagtermijnen.

Regelhulp WBSO

De Regelhulp WBSOExternal link helpt u om te bepalen of u gebruik kunt maken van de WBSO. Ook komt u te weten welk financieel voordeel de WBSO u op kan leveren. Als ondernemer heeft u vaak te maken met complexe wet- en regelgeving. Een regelhulp vertelt u aan de hand van een aantal vragen welke regels voor u gelden. Bijvoorbeeld een overzicht van maatregelen, berekeningen of andere uitkomsten toegesneden op uw bedrijf.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Belastingdienst