Eén antwoord van de overheid

Zwangerschapsuitkering en bevallingsuitkering zelfstandigen

Deze informatie is geplaatst door Antwoord voor bedrijven

Bent u een vrouwelijke zelfstandige en zwanger? Dan heeft u recht op een uitkeringExternal link tijdens uw zwangerschap en na de bevalling. Deze uitkering heet de Zelfstandig en ZwangerregelingExternal link (ZEZ). U kunt de ZEZ-uitkering met een formulierExternal link aanvragen bij UWV.

Wat is de hoogte van de ZEZ-uitkering?

De hoogteExternal link van de zwangerschapsuitkering en bevallingsuitkering is maximaal 100% van het wettelijk bruto minimumloon. U krijgt een uitkering van deze hoogte als u in het voorafgaande jaar ten minste 1.225 uur werkt. Werkt u minder dan 1.225 uur? Dan hangt de uitkering af van de winst/inkomsten in het jaar voordat de uitkering wordt uitgekeerd. De duur van de uitkering is ten minste 16 weken.

Bevallen tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008?

Vrouwelijke zelfstandigen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen ontvingen in deze periode geen zwangerschapsuitkering. Zij kunnen alsnog een beroep doen op een compensatieregeling. De compensatie zal ongeveer 5.600 euro per persoon bedragen. UWV zal de regeling gaan uitvoeren.

De compensatieregeling voor vrouwelijke zelfstandigen gaat 15 mei 2018 openExternal link. De aanvraagperiode loopt tot 1 oktober 2018.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven