Eén antwoord van de overheid

Werken met explosieven

Deze informatie is geplaatst door Antwoord voor bedrijven

Werkt u met explosieven? Dan moet u de volgende erkenningen hebben:

  • Een erkenning voor uw bedrijf. Deze vraagt u aan bij de politie in de buurt waar uw bedrijf gevestigd is.
  • Een erkenning voor iedere werknemer die werkt met explosieven. Deze vraagt u aan bij de politie in de regio waar uw werknemer woont.

Ook moet u een register hebben. Hierin houdt u bij wat u met de explosieven doet. U hebt ook een arbo-certificaatExternal link nodig.

Explosieven vervoeren

Als u explosieven wilt vervoeren, hebt u een overbrengingsvergunning nodig.

  • Vervoert u explosieven voor civiel gebruik binnen de EU-lidstaten? Dan moet daarvoor toestemming hebben van de lidstaten van waaruit, waardoor en waarnaar ze worden vervoerd.
  • Vervoert u explosieven voor civiel gebruik in Nederland? Dan vraagt u toestemming aanExternal link bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
  • Vervoert u explosieven voor de mijnbouwExternal link? Dan vraagt de ontvanger de vergunning aan bij de Directie Energiemarkt van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Explosieven beoordelen en controleren

Als u explosieven wilt beoordelen en controleren, moet u hiervoor toestemming hebben van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W).

Digitaal aanvragen met de berichtenbox

Met de berichtenboxExternal link kunt u de erkenning en de overbrengingsvergunning digitaal aanvragen bij de verschillende organisaties. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten kunt uitwisselen met Nederlandse overheidsorganisaties.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven