Eén antwoord van de overheid

Regels voor payrolling

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Hebt u personeel nodig, maar wilt u geen werknemers aannemen? Dan kunt u een overeenkomst sluiten met een payrollbedrijfExternal link. U werft zelf uw personeel, bepaalt het salaris en hebt zeggenschap over de werknemer. Formeel is de werknemer in dienst bij de payrollwerkgever.

Het payrollbedrijf zorgt onder andere voor de arbeidscontracten, jaaropgaven, salarisadministratie en pensioenopbouw. Uw medewerkers zijn in dienst van het payrollbedrijf. Een payrollwerkgever stelt werknemers exclusief en vaak langdurig ter beschikking aan feitelijke werkgevers. Dit gebeurt op basis van een payrollovereenkomst.

Afdracht loonheffingen

Het payrollbedrijf betaalt de loonheffingen en sociale verzekeringspremies. Doet uw payrollbedrijf dit niet? Dan kan de Belastingdienst u aansprakelijk stellenExternal link. Sommige payrollbedrijven hebben het SNA-keurmerkExternal link van de Stichting Normering Arbeid (SNA). Bedrijven met het SNA-keurmerk worden periodiek gecontroleerd op hun verplichtingen uit arbeid. Dit beperkt het risico voor de inlener en uitbesteder van werk.

Arbeidsvoorwaarden en ontslag

Voor payrollmedewerkers kan de caoExternal link voor uitzendkrachten gelden. Payrollers hebben dezelfde ontslagbeschermingExternal link als werknemers die rechtstreeks of vast in dienst zijn. Bij het beoordelen van een voorgenomen ontslag van een payrollmedewerker door een payrollbedrijf kijkt UWV of de rechter naar de omstandigheden bij de inlener. Het opzeggen van een overeenkomst tussen inlener en payrollbedrijf is dan onvoldoende grond.

Zzp'er en payrolling

Met payrolling werkt u als zzp'er via een payrollbedrijf. Dit bedrijf zorgt voor uw facturen, salarisadministratie en verzekeringen voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid. U regelt zelf uw opdrachten. U hebt dan geen recht meer op zelfstandigenaftrekExternal link en btw-aftrekExternal link.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven