Eén antwoord van de overheid

Regels voor energielabels

Deze informatie is geplaatst door Antwoord voor bedrijven

U moet sommige producten van een energielabel voorzien. Hierop staat onder andere het energieverbruik van het product en de energiezuinigheid vergeleken met soortgelijke producten.

Auto's

Alle nieuwe personenauto'sExternal link in de showroom van een autodealer moeten een energielabel hebben. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de auto is ten opzichte van auto's in dezelfde klasse. Hiermee kan de koper fiscaal voordeel krijgen op de aanschafbelastingExternal link (bpm).

Autobanden

Autobanden moeten een bandenlabelExternal link hebben. U kunt de autobanden ook met een zichtbaar bandenlabel opstellen in uw bedrijf. Op de factuur voor uw klant vermeldt u welk bandenlabel de gekochte autoband heeft.

Elektrische apparaten

Een energielabel is verplicht voor verschillende elektrische apparaten, zoals koelkasten en vriezers, wasmachines, wasdroogcombinaties, vaatwasmachines, ovens, (armaturen van) lampen en airconditioners. Als fabrikant meet u de energiezuinigheid van het apparaat zelf. Dat doet u volgens een vaste formule. De gegevens komen op een strookje, dat u meestuurt naar de winkelier. De winkelier brengt het strookje aan op het apparaat.

Woningen en andere gebouwen

WoningenExternal link en andere gebouwenExternal link moeten een energielabel hebben bij de bouw, verkoop of verhuur. De eigenaar overhandigt het energielabel aan de nieuwe koper of huurder. Het label geeft informatie over de energiekwaliteit van de woning of het gebouw. Het is 10 jaar geldig.

Publieke gebouwen

Heeft u een publiek gebouw van meer dan 250 m2 met een energielabel? Zoals een winkel, supermarkt, restaurant, schouwburg, bank of hotel? Dan moet u het label zichtbaar voor bezoekers ophangenExternal link. Bijvoorbeeld naast de receptie of de ingang.

Woningen

Als woningeigenaar kunt u zelf digitaal een energielabel opstellen. U doet dit via energielabelvoorwoningen.nlExternal link. Een erkende deskundige controleert op afstand de gegevens. Hierna ontvangt u het definitieve energielabel. U kunt aanvullend kiezen voor een uitgebreide Energie-Index. Dit is een getal voor de energieprestatie.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven