Eén antwoord van de overheid

Licenties muziekgebruik

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Laat u in het openbaar muziek horen, bijvoorbeeld achtergrondmuziek in uw winkel, restaurant of zorginstelling? Of op internet? Dan moet u toestemming hebben van de tekstdichter, de componist, en de muziekuitgever.

Hebben deze de exploitatie van hun muziekauteursrecht overgedragen aan Buma/Stemra? Dan regelt Buma deze toestemming. Dat doet Buma door het uitgeven van licenties. Gaat het om uitvoerende artiesten en platenproducenten, op grond van het naburige recht? Dan regelt Sena de licenties. Met de wegwijzer 'Alles wat u moet weten over het gebruik van muziek, beeld en tekst in uw bedrijf' krijgt u snel een overzicht van hoe dit geregeld is. Meer informatie vindt u in de 5 meest gestelde vragen over muziekgebruik.

Kosten berekenen en licenties afsluiten

De kosten voor de licenties verschillen voor live muziek, amusementsmuziek en achtergrondmuziek. Ze zijn ook afhankelijk van:

  • het aantal personen dat de muziek hoort;
  • de oppervlakte van de ruimte waarin de muziek te horen is;
  • hoe vaak de muziek wordt gespeeld.

Op Mijnlicentie.nl kunt u licenties van Buma en Sena digitaal berekenen en afsluiten. U kunt kiezen voor een gecombineerde factuur. Ook uw licenties van Videma en Stichting Reprorecht kunt u via deze website afsluiten.

Rechten-inclusieve muziek

U kunt gebruikmaken van rechten-inclusieve muziek. U hebt dan geen licentie nodig van Buma en Sena. Muziek wordt via internet geleverd en afgespeeld in uw bedrijf. U kunt rechten-inclusieve muziek afnemen bij diverse commerciële leveranciers.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven