Eén antwoord van de overheid

HACCP-plan opstellen of hygiënecode gebruiken

Deze informatie is geplaatst door Antwoord voor bedrijven

Bereidt u eet- en drinkwaren voor mens of dier? Of verwerkt, behandelt of vervoert u levensmiddelen? Dan moet u hiermee veilig omgaan. U moet volgens HACCP-principes werken. HACCPExternal link staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Dit systeem brengt de risico's in kaart en beschrijft hoe deze gevaren te beheersen in de hele voedselproductieketen.

HACCP-plan en hygiënecodes

U kunt kiezenExternal link: zelf een HACCP-plan opstellen, of een goedgekeurde hygiënecode gebruiken. Werkt u volgens een goedgekeurde hygiënecode, dan voldoet u automatisch aan de wet. Een overzicht van de hygiënecodes per sectorExternal link vindt u op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Stelt u zelf een HACCP-plan (voedselveiligheidsplan) op? Dit is proces- of bedrijfsgebonden, en moet aan voorwaarden voldoen. De NVWA beoordeelt uw plan.

Eten en drinken op markten en bij evenementen

Bereidt en verkoopt u levensmiddelen op markten en bij evenementenExternal link? Dan moet u met een HACCP-plan werken of met een hygiënecode. Ook moeten mobiele of tijdelijke bedrijfsruimtes, zoals marktkramen en feesttenten, aan speciale eisen voldoen wat betreft hygiëne en inrichting.

Catering en HACCP

Hebt u een cateringbedrijf aan huis? En gebruikt u uw keuken zowel zakelijk als privé? Maakt u dan duidelijk onderscheid tussen levensmiddelen voor de catering en levensmiddelen voor uzelf. Gebruik bijvoorbeeld verschillende koelkasten. Of breng de tekst 'privé' op producten aan. Doet u dit niet, dan gaat de NVWA er bij controle van uit dat alle levensmiddelen bestemd zijn voor de catering. Deze moeten dan allemaal voldoen aan de HACCP-eisen.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven