Eén antwoord van de overheid

HACCP-plan opstellen of hygiënecode gebruiken

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Bereidt u eet- en drinkwaren voor mens of dier? Of verwerkt, behandelt of vervoert u levensmiddelen? Dan moet u hiermee veilig omgaan. U moet volgens HACCP-principes werken. HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Dit systeem brengt de risico's in kaart en beschrijft hoe u deze gevaren kunt beheersen in de hele voedselproductieketen.

HACCP-plan en hygiënecodes

U kunt kiezenExternal link: zelf een HACCP-plan opstellen, of een goedgekeurde hygiënecode gebruiken. Werkt u volgens een goedgekeurde hygiënecode, dan voldoet u automatisch aan de wet. Een overzicht van de hygiënecodes per sectorExternal link vindt u op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Stelt u zelf een HACCP-plan (voedselveiligheidsplan) op? Dit is proces- of bedrijfsgebonden, en moet aan voorwaarden voldoen. De NVWA beoordeelt uw plan.

Eten en drinken op markten en bij evenementen

Bereidt en verkoopt u levensmiddelen op markten en bij evenementenExternal link? Dan moet u met een HACCP-plan werken of met een hygiënecode. Ook moeten mobiele of tijdelijke bedrijfsruimtes, zoals marktkramen en feesttenten, aan speciale eisen voldoen wat betreft hygiëne en inrichting.

Catering aan huis en HACCP

Heeft u een cateringbedrijf aan huis? En gebruikt u uw keuken zowel zakelijk als privé? Dan moet u duidelijk onderscheid maken tussen levensmiddelen voor de catering en levensmiddelen voor uzelf. Gebruik bijvoorbeeld verschillende koelkasten. Of breng de tekst 'privé' op producten aan. Doet u dit niet, dan gaat de NVWA er bij controle van uit dat alle levensmiddelen bestemd zijn voor de catering. Deze moeten dan allemaal voldoen aan de HACCP-eisen.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven