Eén antwoord van de overheid

De juiste leverancier vinden

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Waar en bij wie koopt u het product dat u wilt importeren? Als u een uniek product op het oog heeft met maar één leverancier, dan is de keuze snel gemaakt. In alle andere gevallen gaat u op zoek naar de fabrikant of leverancier die u de beste prijs, voorwaarden en leveringszekerheid biedt.

Hoe vindt u een leverancier

Een leverancier vindt u via de volgende kanalen:

Een hele lijst, maar waar begint u? Op een vakbeurs ontmoet u de leveranciers persoonlijk en ziet en vergelijkt u de producten ter plekke. Benader ook eens een buitenlandse ambassade in Nederland. Sommige ambassades hebben als taak de export van het land dat zij vertegenwoordigen te bevorderen. In dat geval verstrekken zij meestal adresgegevens van leveranciers uit hun land.

Zoek informatie over uw toekomstige leverancier

Stel, u gaat voor de goedkoopste leverancier. Misschien zit die leverancier wel in het binnenland ver van een haven, waardoor u toch weer duurder uit bent door het extra stuk binnenlands transport. Probeer daarom om zoveel mogelijk informatie te vinden over uw toekomstige leverancier, zoals:

  • productdocumentatie;
  • verkoopvoorwaarden;
  • productiecapaciteit, levertijd en leveringsvoorwaarden;
  • aard en omvang van het bedrijf;
  • zijn talenkennis.

U wilt graag weten of uw leverancier betrouwbaar is. Maar controlere hierop is altijd lastig. Toch zijn er een aantal mogelijkheden om risico’s te beperken.

MVO en import

Het is vaak moeilijk te bepalen hoe leveranciers in het buitenland te werk gaan en of ze maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Zeker in opkomende markten is dit lastig te garanderen. Bekijk de MVO risico checker, een handig hulpmiddel voor het maken van een MVO risico-analyse.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 2222