Eén antwoord van de overheid

Diensten leveren binnen de EU

Deze informatie is geplaatst door Belastingdienst | Centraal Bureau voor de Statistiek | Kamer van Koophandel | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

U levert diensten binnen de EU. Dan is de kans groot dat u de btw moet verleggen naar uw afnemer. En misschien moet u uw factuur anders opmaken dan normaal. Daarnaast is het goed om lokale gebruiken, wetten en regels te checken voor u in een ander land aan de slag gaat.

Gebruik de tool Diensten in en uit het buitenland

Om te bepalen waar u de btw over uw dienst moet aangeven en betalen, gebruikt u het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenlandExternal link van de Belastingdienst. Dit hulpmiddel geeft antwoord op veel btw-vragen bij diensten leveren in de EU. Bijvoorbeeld in welk land u de btw moet aangeven en betalen.

Verleg de btw naar uw afnemer

In principe verlegt u de btwExternal link naar uw zakelijke klant binnen de EU en vermeldt u 'btw verlegd' op de factuur. Uw afnemer betaalt de btw dan in zijn eigen land. Maar u mag niet altijd de btw verleggenExternal link. Bijvoorbeeld als u restaurantdiensten of cateringdienstenExternal link levert. Gebruik het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenlandExternal link van de Belastingdienst om te bepalen wat u met de btw moet doen. U weet dan ook wat u op uw factuur moet zetten.

Check in welk land u btw-aangifte moet doen

Ook als u de btw verlegt, moet u btw-aangifte doen. Misschien moet dat in het land van uw afnemer, misschien moet dat in Nederland. Gebruik de tool Diensten in en uit het buitenlandExternal link van de Belastingdienst om te bepalen wat u moet doen. Het kan zijn dat u contact moet opnemen met de belastingdienst van het land van uw afnemer om te weten te komen of u daar ook aangifte moet doen. Een overzicht van belastingdiensten in EU-landenExternal link vindt u op de site van de Europese Commissie.

Controleer het btw-nummer van uw klant

Het is belangrijk om te weten of uw klant een ondernemer is. Zeker als u de btw verlegt. Als later blijkt dat uw klant geen ondernemer is, kunt u een naheffingsaanslag krijgen. Controleer dus of het btw-nummer van uw klant klopt. Dat doet u op de site van de Europese CommissieExternal link.

Check of u opgaaf ICP moet doen

Een dienst leveren binnen de Europese Unie is een intracommunautaire prestatie. Diensten die u levert binnen de EU moet u vaak opgeven in de opgaaf Intracommunautaire Prestaties (opgaaf ICP)External link. In de opgaaf ICP geeft u alleen diensten op die:
  • u levert aan een ondernemer in een ander EU-land
  • zijn belast in het land van die ondernemer.
Gebruik het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenlandExternal link van de Belastingdienst om te kijken of u een opgaaf ICP moet doen.

Digitale diensten mini One Stop Shop

Levert u digitale diensten aan particulierenExternal link? Bijvoorbeeld: software online aanbieden of radioprogramma's of televisieprogramma's. Dan moet u de btw waarschijnlijk aangeven in ieder land waar u de dienst levert. Gebruik het hulpmiddel Digitale diensten in en uit het buitenlandExternal link van de Belastingdienst om te bepalen waar u de btw moet aangeven. Als u zich aanmeldt voor de mini One Stop Shop-regeling (MOSS)External link, kunt u de btw aangeven en betalen via 1 land: het land waar u bent gevestigd.

Houd rekening met lokale wetgeving

In het land waar u de dienst levert, krijgt u te maken met lokale wetgeving en gebruiken. Zorg dat u hiervan goed op de hoogte bent. Op rvo.nl vindt u voor een groot aantal landen informatie over subsidies, do’s-and-don’ts, wetten en regels en sectorenExternal link.

Centrale contactpunten van de EU

Wanneer u tijdelijk diensten wilt verrichten in andere EU-landen, dan staan de Centrale contactpunten van de EUExternal link voor u klaar. Dit zijn overheidswebportals die u kunnen helpen met de regels, richtlijnen en formaliteiten die gelden voor dienstverlening of bedrijfsvestiging in een ander EU-land. Via de contactpunten is online afhandeling van de administratieve procedures mogelijk.

Tip: Vrij reizen binnen de EU

U heeft in de EU geen speciale documenten nodig om te reizen naar het land waar u de dienst levert.

Praat mee met andere ondernemers over internationaal ondernemenExternal link.

Exportcijfers

Totale waarde van export van diensten naar EU-landen.

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst
Centraal Bureau voor de Statistiek
Kamer van Koophandel
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland