Eén antwoord van de overheid

Diensten importeren uit een land buiten de EU

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst | Centraal Bureau voor de Statistiek | KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

In de Europese Unie (EU) geldt een vrij verkeer van diensten en personen. Als u een dienst importeert uit een EU-land, is de kans groot dat de dienstverlener de btw naar u gaat verleggen. Als iemand de dienst komt uitvoeren, dan moet u zijn identiteit controleren.

Identificatieplicht

Er zijn verschillende soorten diensten die u kunt importeren. Als u de diensten van bijvoorbeeld een vertaalbureau importeert, werken de vertalers in het land van waaruit u de dienst importeert. Maar als u schoonmaakdiensten afneemt uit het buitenland, komen die schoonmakers wel hun werk in Nederland uitvoeren. In het laatste geval moet u de identiteitExternal link controleren van de buitenlandse arbeidskrachten en in uw administratie een kopie van de identiteitsbewijzen bewaren. Deze plicht geldt ook als u de dienst afneemt van een buitenlandse zzp’er of personeel inleentExternal link via een uitzendbureau.

Vaak geeft u de btw aan

Vaak verlegt de dienstverlener de btw naar u. U krijgt dan een factuur zonder btw, waarop staat dat de btw is verlegd. In dit geval berekent u de btw zelfExternal link en geeft u deze op in uw btw-aangifteExternal link. De btw die u betaalt, mag u bij uw btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. Tenminste, als u recht heeft op btw-aftrek. U betaalt dan per saldo niets.

Als de dienstverlener de btw niet naar u mag verleggen, betaalt u de buitenlandse btw. Informeer bij de buitenlandse belastingdienst of u die btw kunt terugvragen. Met het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenlandExternal link van de Belastingdienst komt u erachter wie de btw moet aangeven: u of de dienstverlener.

Check bij zzp'er: wel of geen loondienst

Als een buitenlandse zzp'er voor u een dienst uitvoert, dan mag er geen sprake zijn van een gezagsverhouding.External link Als dit wel zo is dan ziet de Belastingdienst u als werkgever en is degene bij u in loondienst. Met een modelovereenkomstExternal link voorkomt u dat u achteraf loonheffingen moet betalen. Als u een artiest inhuurt als zzp'er, moet u misschien de artiestenregelingExternal link gebruiken. Dan moet u loonbelasting inhouden en betalen, maar geen premies volksverzekering.

Zorgdiensten importeren

Zorgdiensten die u importeert uit het buitenland, vallen onder de Nederlandse wetten en regels. Zorgverleners moeten aan de Nederlandse kwaliteitseisen voldoenExternal link. Zij moeten bijvoorbeeld geldige diploma's hebben en zich registreren in het BIG-register.

Meldingsplicht voor dienstverleners in 2019

Buitenlandse dienstverleners die arbeidskrachten in Nederland laten werken, moeten in de toekomst vooraf melden waar, wanneer en welke werknemers in Nederland gaan werken. Deze meldingsplichtExternal link gaat in per 1 januari 2019 in als het nieuwe meldingssysteem online klaar is.

Tips

Importcijfers

Totale waarde van import van diensten uit niet EU-landen.

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst
Centraal Bureau voor de Statistiek
KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland