Eén antwoord van de overheid

Diensten importeren uit een land buiten de EU

Deze informatie is geplaatst door Belastingdienst | Centraal Bureau voor de Statistiek | KVK

U importeert een dienst uit een land buiten de Europese Unie (EU). De kans is groot dat u de btw over deze dienst moet opgeven in uw btw-aangifte. Als iemand de dienst uitvoert, checkt u of die persoon bij u in dienst komt.

Vaak geeft u de btw aan

Vaak verlegt de dienstverlener de btw naar u. U krijgt dan een factuur zonder btw, waarop staat dat de btw is verlegd. In dit geval berekent u de btw zelfExternal link en geeft u deze op in uw btw-aangifteExternal link. De btw die u betaalt, mag u bij uw btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. Tenminste, als u recht heeft op btw-aftrek. U betaalt dan per saldo niets.

Als de dienstverlener de btw niet naar u mag verleggen, betaalt u de buitenlandse btw. Informeer bij de buitenlandse belastingdienst of u die btw kunt terugvragen. Met het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenlandExternal link van de Belastingdienst komt u erachter wie de btw moet aangeven: u of de dienstverlener.

Check: wel of geen loondienst

Als iemand de dienst voor u uitvoert, bepaalt u of hij bij u in loondienst komt. Als dit niet zo is, gaat u een zzp'er inhurenExternal link. Deze zzp'er moet dan een verblijfsvergunning hebbenExternal link. Met een modelovereenkomstExternal link voorkomt u dat u achteraf loonheffingen moet betalen. Als u een artiest inhuurt als zzp'er, moet u misschien de artiestenregelingExternal link gebruiken. Dan moet u loonbelasting inhouden en betalen, maar geen premies volksverzekering.

Zorgdiensten importeren

Zorgdiensten die u importeert uit het buitenland, vallen onder de Nederlandse wetten en regels. Zorgverleners moeten aan de Nederlandse kwaliteitseisen voldoenExternal link. Zij moeten bijvoorbeeld geldige diploma's hebben en zich registreren in het BIG-register.

Tips voor importeurs

Importcijfers

Totale waarde van import van diensten uit niet EU-landen.

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst
Centraal Bureau voor de Statistiek
KVK