Eén antwoord van de overheid

Btw bij export naar andere EU-landen

Deze informatie is geplaatst door: Belastingdienst

Exporteert u goederen of diensten naar andere EU-landen dan Nederland? Hoe zit het dan met de btw, de factuur, uw administratie en uw btw-aangifte? Bij export maakt het uit of u goederen of diensten levert. En of uw klant ondernemer is of niet. U kunt niet zomaar Nederlandse btw berekenen aan uw klant. Soms moet u zelfs btw-aangifte doen in het EU-land waar uw klant gevestigd is.

Goederen exporteren naar een ander EU-land

Als u zakendoet met ondernemers in andere EU-landen, dan brengt u meestal 0% btw in rekening. Bij goederen zet u dan '0% btw' op de factuur. Ook moet u op de factuur zetten: 'tabel II, onderdeel a, post 6, Wet OB 1968' of 'artikel 138, lid 1, Richtlijn 2006/112'. Het maakt niet uit welke van de twee u kiest.

U mag alleen 0% btw berekenen als:

 • de goederen worden vervoerd naar een ander EU-land
 • uw eigen btw-nummer en dat van uw klant op de factuur staat.

Er zijn uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld als uw klant geen ondernemer is, of als u tweedehands (marge)goederen exporteert.

Twijfelt u of u 0% btw in rekening moet brengen? Gebruik dan het hulpmiddel Leveren van goederen naar het buitenland van de Belastingdienst.

Ook als u 0% btw in rekening brengt, moet u dat op uw btw- aangifte invullen. Bij vraag 3b vult u het bedrag in waarvoor u de goederen heeft geleverd aan uw klant in een ander EU-land.

Diensten exporteren naar een ander EU-land

Bij diensten die u levert aan andere ondernemers in een ander EU-land, moet u eerst bepalen in welk land de dienst belast is met btw. Gebruik daarvoor het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst. U leest daar wat u moet doen. Meestal wordt de btw verlegd naar uw klant. Op uw factuur zet u geen btw, maar 'btw verlegd'. Op uw btw-aangifte vult u bij vraag 3b het bedrag in waarvoor u de goederen heeft geleverd aan uw klant in een ander EU-land.

Elektronische diensten

Voor elektronische diensten geldt een bijzondere regel. Elektronische diensten zijn bijvoorbeeld:

 • het bouwen van een website
 • het bouwen en onderhouden van software
 • het downloaden van beeldmateriaal en teksten, muziek, films, spellen en gokspelen
 • toegang geven tot databanken
 • het verzorgen van uitzendingen op het gebied van politiek, cultuur, sport, wetenschap of ontspanning

Deze diensten zijn altijd belast in het land waar de klant is gevestigd. Voor u geldt een van de volgende situaties:

 • Uw klant is ondernemer in een ander EU-land dan Nederland. Dan brengt u geen btw in rekening. Op de factuur zet u: 'btw verlegd'. Uw klant betaalt de btw in zijn eigen land.
 • Uw klant is een particulier in een ander EU-land dan Nederland. Dan brengt u buitenlandse btw (de btw van het land waar uw klant woont) in rekening. U moet zich registreren in het land waar uw klant woont en u moet daar btw-aangifte doen en btw betalen.

U kunt ook gebruikmaken van de regeling om de buitenlandse btw voor elektronische diensten te betalen via een land: het land waarvoor u geregistreerd staat voor het leveren van elektronische diensten. U doet dan een melding voor het betalen van btw naar alle EU-landen waar u elektronische diensten heeft geleverd aan particulieren. Deze regeling heet 'mini One Stop Shop' (MOSS).

Btw-nummers controleren

Het is belangrijk om te weten of uw buitenlandse klant ondernemer is of niet. Als u zakendoet met ondernemers gelden namelijk andere regels voor de btw. Als de Belastingdienst uw administratie controleert en uw buitenlandse klant is geen ondernemer, dan moet u de btw die u niet in rekening heeft gebracht toch aan de Belastingdienst betalen.

Website Europese Commissie

Op de website van de Europese Commissie kunt u het btw-nummer van uw klant controleren. U kunt daar ook de naam en adresgegevens van uw klant controleren. Is het nummer niet geldig? Of wijken de naam en adresgegevens af? Neem dan contact op met uw klant.

U kunt naam- en adresgegevens van uw Duitse klanten niet controleren via de website van de Europese Commissie. De bevestiging dat het Duitse btw-nummer geldig is, is dan voldoende.

Zakendoen met particulieren

Doet u in het buitenland zaken met klanten die geen btw-aangifte doen, zoals particulieren? Dan brengt u normaal gesproken Nederlandse btw in rekening. Op die regel is een belangrijke uitzondering:

 • U verkoopt goederen aan particulieren in een ander EU-land.
 • U vervoert de goederen zelf of u laat de goederen vervoeren naar het land van uw klant.

Dit noemen we afstandsverkopen. U brengt dan in principe de btw in rekening van het land waar de goederen naar toe gaan. U moet zich dan ook registreren bij de belastingdienst van dat land. En u moet daar btw-aangifte doen en btw betalen.

Voor diensten geldt dat u meestal Nederlandse btw op de factuur zet als uw buitenlandse klant een particulier is (of een ondernemer zonder btw-nummer).

Om te bepalen welke btw u in rekening moet brengen aan een buitenlandse particulier, kunt u de hulpmiddelen voor goederen of diensten van de Belastingdienst gebruiken.

Uw administratie

Als u zakendoet binnen de EU, gelden soms andere regels voor uw administratie. Meer daarover leest u bij 'Uw administratie bij internationale handel'.

Btw-aangifte doen

Als u het 0%-tarief toepast of als de btw naar uw klant is verlegd, hoeft u voor de transactie geen btw te betalen. Als u het 0%-tarief toepast, vult u bij vraag 3b van uw btw-aangifte de waarde in van de goederen die u exporteert. Als u de btw verlegt, zet u dat op de factuur. Daarnaast moet u andere aangiften doen, zoals de opgaaf ICP en misschien de Intrastat-opgaaf.

Opgaaf ICP

Naast uw btw-aangifte moet u periodiek ook een opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) doen. Intracommunautaire prestaties zijn alle goederen en diensten die u levert aan klanten in andere EU-landen. Bij de opgaaf hoort een toelichting. U vindt de opgaaf ICP op het beveiligde gedeelte van Belastingdienst.nl onder 'Overige formulieren'. U kunt ook aangifte- of administratiesoftware gebruiken om de opgaaf te doen.

De leveringen van goederen en diensten in uw opgaaf ICP zijn een specificatie van het bedrag dat u in uw btw-aangifte heeft ingevuld bij vraag 3b (Leveringen naar/diensten in landen binnen de EU). Het totaal van de opgaaf ICP moet dus (in dezelfde periode) gelijk zijn aan het bedrag dat u heeft ingevuld bij vraag 3b van uw btw-aangifte.

Intrastat-opgaaf

Levert u voor meer dan €1.500.000 aan goederen aan klanten in andere EU-landen? Of koopt u voor meer dan dit bedrag goederen in andere EU-landen? Dan moet u iedere maand een Intrastat-opgaaf doen bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Als u voor de eerste keer boven het drempelbedrag komt, krijgt u bericht van het CBS dat u de opgaaf moet doen.

De Intrastat-opgaaf doet u met de webapplicatie IDEP. U krijgt van het CBS inlogcodes voor de applicatie.

Deze informatie is geplaatst door:

Belastingdienst