Eén antwoord van de overheid

Duurzaam leren ondernemen

Wat is duurzaam ondernemen?

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Duurzaam ondernemen staat in de belangstelling. Steeds meer klanten vragen om duurzame producten of diensten. Bijvoorbeeld de overheid. Maar wat houdt duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen nou precies in en wat betekent het voor uw bedrijf? En wat is dan sociaal ondernemen?

Bij duurzaam ondernemen gaat het om de balans tussen de 3 p’s: people, planet, profit. Bij uw bedrijfsvoering houdt u rekening met de effecten op medewerkers, milieu en maatschappij. Maar wist u dat duurzaam ondernemen ook de winst van uw bedrijf ten goede kan komen?

Duurzame bedrijfsvoering en regelgeving

Voor iedere ondernemer ziet een duurzame bedrijfsvoering er anders uit. Dit hangt samen met de sector, de bedrijfsgrootte en de cultuur van uw onderneming. Er zijn geen regels voor. Wel zijn er internationaal erkende normen en richtlijnen zoals:

Verbeter uw concurrentiepositie

Met duurzaam ondernemen kunt u zich onderscheiden van uw concurrenten. Doet u zaken met de overheid of wilt u dat gaan doen? De overheid vindt duurzaam ondernemen belangrijk en stelt daarom duurzaamheidseisen aan haar inkopen. Door hierop in te spelen vergroot u uw kansen om te leveren aan de overheid. Dat is interessant, want de overheid koopt jaarlijks voor € 60 miljard in.

Financiële ondersteuning door het Rijk

De Rijksoverheid ondersteunt bedrijven die duurzaam ondernemen. Een beddenfabrikant investeerde in duurzaamheid. Het bedrijf bracht het aantal productielocaties terug van 3 naar 1. De centrale fabriek kreeg een complete metamorfose. Maar liefst 28 duurzame maatregelen en investeringen kwamen in aanmerking voor fiscale regelingen van de overheid. Door dit fiscale voordeel kon het bedrijf verduurzaming gemakkelijker realiseren. Naast fiscale regelingen voert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland subsidies en andere regelingen voor ondernemers uit. Wilt u in aanmerking komen voor deze ondersteuning? Vaak moet u dan voldoen aan voorwaarden op het gebied van duurzaamheid.

Gratis publiciteit door een MVO-Award

Ook op lokaal niveau is er aandacht voor duurzaam ondernemen. Een groeiend aantal gemeenten reikt jaarlijks of tweejaarlijks een MVO-prijs uit voor bedrijven uit de gemeente of regio die succesvol duurzaam ondernemen. Het winnende bedrijf mag zich 1 of 2 jaar lang de beste maatschappelijk verantwoorde ondernemer in de betreffende gemeente noemen. Dat betekent dus veel gratis publiciteit. Kijk of ook uw gemeente een MVO-Award organiseert.

Sociaal ondernemen

Sociaal ondernemen is ondernemen om de wereld te verbeteren. Sociaal ondernemers zoeken slimme oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Denk aan: hoe versnellen we de achterblijvende groei van duurzame energie? Een sociale onderneming levert net als elke andere onderneming een product of dienst, maar geld verdienen is niet het hoofddoel. Het gaat om de maatschappelijke impact. Social Enterprise NL brengt sociaal ondernemers samen. Het netwerk helpt met kennis, ondersteunende programma’s en het vinden van de juiste financieringsvorm.

Deze informatie is geplaatst door:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

088-042 42 42