Eén antwoord van de overheid

Rechtsvorm wijzigen

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel | Belastingdienst

Een rechtsvorm wijzigen begint bij een nieuwe rechtsvorm kiezen. Dan geeft u de nieuwe rechtsvorm door aan de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Soms moet u de nieuwe rechtsvorm laten vastleggen door een notaris. En soms moet u voor de Belastingdienst de stakingswinst berekenen.

Rechtsvorm kiezen

Misschien heeft u al een rechtsvorm gekozen. Als dat niet zo is, kan dit schema (pdf)External link van de Kamer van Koophandel u helpen. In dit schema staan de kenmerken van de verschillende rechtsvormen.

Rechtsvorm doorgeven

De nieuwe rechtsvorm van uw onderneming moet u doorgeven aan de Kamer van KoophandelExternal link en de BelastingdienstExternal link. Misschien moet u voor de Belastingdienst de stakingswinst berekenenExternal link. Kijk op belastingdienst.nlExternal link of dat in uw geval moet. Sommige bedrijfsvormen moet u in een akte laten vastleggen bij een notaris. Bijvoorbeeld als u uw eenmanszaak verandert in een bv. Ook dit staat in het schema (pdf)External link van de Kamer van Koophandel.

Fiscale gevolgen en gevolgen voor de sociale zekerheid

Het wijzigen van een rechtsvorm kan fiscale gevolgen hebben voor u en uw onderneming. Ook kan het gevolgen hebben voor de sociale zekerheid. In het schema (pdf)External link van de Kamer van Koophandel staan de verschillen per rechtsvorm.

Wat u verder moet weten

Een rechtsvormwijziging kan tot gevolg hebben dat:
  • u uw privésituatie moet aanpassen. Bijvoorbeeld om de aansprakelijkheid goed te regelen als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen.
  • u kapitaal moet meebrengen als u een naamloze vennootschap (nv) begint.
  • u extra gegevens in uw administratie moet vastleggen. Bijvoorbeeld als u werkgever wordtExternal link.
  • uw sociale verzekeringsrechten en sociale verzekeringsplichten wijzigen.
Als u er niet uitkomt of niet zeker bent, kunt u altijd advies vragen bij een adviesbureau.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel
Belastingdienst