Eén antwoord van de overheid

Zzp'ers in 5 vragen en antwoorden

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

De meest voorkomende vragen met de antwoorden

Stel, u zegt uw baan op en laat u weer inhuren door uw vroegere baas. Dan bent u zzp’er. Toch? Vijf vragen waar zzp’ers mee zitten.. en de antwoorden daarop.

1. Wanneer ben ik nou een zzp'er?

Zzp (zelfstandig zonder personeel) is geen officieel begrip. In de wet staat bijvoorbeeld niet wat een zzp’er precies is. In de praktijk slaat de term zzp’er vooral op ondernemers die diensten verlenen aan verschillende opdrachtgevers. Bijvoorbeeld een metselaar die voor allerlei aannemers klussen uitvoert. Of een IT’er, die zich laat inhuren. Er is geen verschil tussen zzp’ers en freelancers. De begrippen betekenen hetzelfde. Meer informatie vindt u ook in het webinar Starten als zzp'er.

2. Hoe zit het met de Belastingdienst?

De Belastingdienst kijkt of u zelfstandig ondernemer bent of werknemer en welke belastingen voor u gelden. Als zzp’er is het soms lastig te bepalen of u zelfstandig ondernemer bent. Soms denkt u zelf dat u zelfstandig bent, maar blijkt de Belastingdienst dat achteraf toch anders te zien. Dat is vervelend, voor u, maar ook voor uw opdrachtgever, die dan alsnog premies voor u moet betalen.

Meer informatie over zzp'ers op de website van de BelastingdienstExternal link

3. Wat is een modelovereenkomst en waarom heb ik die nodig?

Zzp'ers kunnen gebruikmaken van modelovereenkomstenExternal link van de Belastingdienst. Hiermee krijgen opdrachtgevers en zzp'ers vooraf zekerheid of er sprake is van een loondienstsituatie of juist niet. Zekerheid vooraf is prettig voor zowel de opdrachtgever als voor de opdrachtnemer.

4. Klopt het dat ik als zzp'er 3 opdrachtgevers per jaar moet hebben?

Om te bepalen of u zelfstandig ondernemer bent voor de inkomstenbelasting bekijkt de Belastingdienst een aantal zaken. Eén daarvan is het aantal opdrachtgevers dat u heeft. Als zelfstandige werkt u over het algemeen voor meerdere opdrachtgevers. Maar hoe de Belastingdienst precies oordeelt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld uw branche en of u voldoet aan de andere criteria.

5. Moet ik me als zzp’er inschrijven bij de KvK?

Net als andere ondernemers moet u zich inschrijven bij de KvK en aanmelden bij de Belastingdienst. Dat laatste regelt u trouwens meteen bij de KvK als u een eenmanszaak, vof, cv of maatschap start. Zzp en freelance zijn geen aparte rechtsvormen. U kunt zich dus niet 'als zzp' laten inschrijven in het Handelsregister, maar u kiest een rechtsvorm. De meeste zzp’ers en freelancer kiezen voor een eenmanszaak of een bv.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 1585