Eén antwoord van de overheid

Uw idee vastleggen

Deze informatie is geplaatst door: Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom

U heeft een idee voor een nieuw idee, (mode)ontwerp, songtekst, film, scenario, uitvinding of prototype. Dan wilt u vast niet dat anderen er met dat idee vandoor gaan. U kunt alvast wettelijk laten vastleggen dat u de eerste was met dat idee. Dat kan goed van pas komen als een ander uw idee claimt. Wilt u het ook wettelijk beschermen? Dan moet u uw idee hebben uitgewerkt.

Laat uw idee vastleggen

U kunt uw idee laten vastleggen in het i-DEPOT van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Het i-DEPOT is een dagstempel als bewijs dat het idee sinds een bepaalde datum door u is bedacht. Net zoals een akte van de notaris biedt het i-DEPOT u geen bescherming. Wel heeft u hiermee een wettelijk bewijs als iemand anders uw idee claimt. Als u uw idee voldoende heeft uitgewerkt, kunt u het beschermen met een intellectueel eigendomsrecht.

i-DEPOT

Een idee vastleggen in het i-DEPOT is snel en simpel online te regelen via een inlogaccount. Het is ook mogelijk om een bewijs van registratie per post te ontvangen. U legt uw idee vast voor een termijn van vijf jaar. De kosten zijn:

  • € 35 voor het digitaal vastleggen.
  • € 45 voor een bewijs van registratie per post.
U kunt de bewaartermijn steeds verlengen met vijf jaar.

Direct naar het i-DEPOTExternal link

Deze informatie is geplaatst door:

Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom

070-349 12 42