Eén antwoord van de overheid

Uw idee uitwerken

Deze informatie is geplaatst door: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Kamer van Koophandel

U heeft een briljant idee. Maar wat nu verder? Hoe weet u dat uw idee niet eerder is bedacht? Doe daarom eerst onderzoek voor u verder gaat met het ontwikkelen van uw idee. U wilt toch zeker weten of uw plan haalbaar is. Wat zijn de stappen?

Marktonderzoek

Met behulp van een marktonderzoek ontdekt u de mogelijkheden voor uw idee. U ziet of er belangstelling is voor uw idee en bovendien brengt u hiermee eventuele concurrenten in kaart.

Octrooiliteratuur

Is uw idee voor een product of dienst echt nieuw? Een onderzoek in de octrooiliteratuur kan u helpen bij uw beslissing om door te gaan met uw nieuwe uitvinding. Als uw idee nog niet bestaat kunt u eventueel een patent aanvragen.

Modellenregister

U heeft een nieuw model of ontwerp (tekening) bedacht? Onderzoek eerst in het modellenregisterExternal link van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) of er al iets vergelijkbaars bestaat.

Merkenregister

U wilt een nieuw merk introduceren op de markt voor uw product of dienst? Dan moet u zeker weten dat uw merknaam echt uniek is. In het merkenregisterExternal link van het BOIP staan alle gedeponeerde en geregistreerde merken die geldig zijn binnen de Benelux.

Haalbaarheidsonderzoek

Voordat u veel tijd en geld gaat stoppen in de introductie van uw innovatie op de markt, is het nuttig om een haalbaarheidsonderzoek te doen. Het brengt eventuele knelpunten in kaart. Ook kan dit onderzoek een bepalende factor zijn bij een financieringsaanvraag. Voor innovatieve ondernemers is er een VroegefasefinancieringExternal link. Dit is een lening om onderzoek te doen naar de commerciële mogelijkheden van uw idee of concept.

Deze informatie is geplaatst door:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

088-042 42 42