Eén antwoord van de overheid

Starten met export

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Checklists

Maak gebruik van stappenplannen en checklistsExternal link. Met een goede checklist weet u zeker dat u aan de belangrijkste zaken heeft gedacht en een stappenplan helpt u bijvoorbeeld bij het opstellen van uw exportplannen.

Hoe past exporteren bij uw bedrijf?

Exporteren is niet even iets dat u er zomaar bij doet. U moet zich van te voren afvragen hoe exporteren past bij uw bedrijfExternal link. Sluit uw bedrijfsmissie aan? Past export in uw toekomstvisie en de gekozen strategie? Heeft u voldoende opgeleid en gemotiveerd personeel?

Exportplan

Met een exportplan maakt u uw plannen concreet. De KvK heeft een handig sjabloon voor een exportplan ontwikkeld dat u hier kunt downloadenExternal link. Een exportplan helpt u alles op een rij te zetten. U beantwoordt vragen als: Waarom wil ik exporteren? Kan mijn productiecapaciteit de vraag aan? Hoe regel ik het transport en de verzekeringen? Wie zijn mijn concurrenten? Uiteindelijk heeft u een uitgewerkt plan waarmee u van start kunt.

Marktonderzoek

Om te zien of er genoeg interesse is en of uw exportplannen haalbaar zijn, doet u eerst marktonderzoek. U kunt het marktonderzoek ook deels of helemaal uitbesteden aan een extern marktonderzoeksbureau.

Marktvergelijkingen

Met de databankenExternal link van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft u toegang tot economische voorspellingen per land, import- en exportcijfers en buitenlandse investeringen per product.

Landeninformatie

Bekijk de marktinformatie per landExternal link en vergelijk de door u gekozen landen op een aantal criteria, bijvoorbeeld:
  • het besteedbaar inkomen van de bevolking
  • invoertarieven (niet van toepassing binnen de Europese Unie)
  • producteisen en andere regels.

Directe of indirecte export

U kunt zelf uw producten exporteren naar het buitenland, maar ook kunt u gebruikmaken van tussenpersonen. De voor- en nadelen van directe of indirecte export hangen af van uw situatie, uw product en de eisen van de buitenlandse markt.

Financiering bij export

Voor leningen aan het mkb kan de bank een gedeeltelijke borgstelling door de overheid aanvragen. Bekijk de verschillende mogelijkhedenExternal link om financiering te vinden voor uw exportplannen. Bereidt u een kredietaanvraag voor en wilt u uw kansen op financiering vergroten? Neem contact op met RVO.nl voor een financieringsadvies op maatExternal link.

Subsidies

Check altijd of u in aanmerking komt voor een subsidie. Als ondernemer heeft u de mogelijkheid gebruik te maken van diverse subsidies en regelingen.

Evenementen en bijeenkomsten

Bezoek voor u interessante evenementen en bijeenkomsten.

Advies

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) biedt de startende of minder ervaren exporteur ondersteuning met de regeling Starters International Business (SIB)External link. Daarnaast is er informatie over exportmarktenExternal link. Nieuw is NL exporteertExternal link. De eerste Nederlandse wereldwijde export app, speciaal ontwikkeld voor ondernemers met grensverleggende ambities. Ook kunt u contact opnemen met een adviseur Ondernemersondersteuning van de Kamer van Koophandel.

Webinar Naar het buitenland: de eerste stappen

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 2222