Van de overheid. Voor ondernemers.

Hoe regelt u het lossen van goederen?

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Zelf goederen lossen

De controle op het vervoer van goederen is na de aanslagen van 9/11 opgevoerd. Er is nu een controlesysteem dat het transport van goederen volgt van verschepingshaven tot en met de bestemmingshaven. Bij aankomst in haven of op de luchthaven levert de transporteur uw goederen af bij de douane voor invoeraangifte. Daarna moet u zelf zorgen voor het lossen van de lading. Ligt uw lading te lang bij de douane zonder dat er aangifte wordt gedaan, dan betaalt u per dag voor de opslag. Goederen die blijven liggen worden uiteindelijk vernietigd.

Expediteurs

Een expediteur is een transportbemiddelaar. Deze regelt het transport, het laden en lossen, de aangifte bij de douane, betaling van invoerheffingen en BTW en het vervoer van de goederen naar uw opslag. Er zijn ook gespecialiseerde expediteurs, zoals de groupage-expediteur. Deze brengt ladingen bijeen in een container. Een douane-expediteur verzorgt de aangiften bij de douane en een luchtvrachtexpediteur richt zich specifiek op luchtvervoer. Een overzicht van expediteurs vindt u bij FENEX, de Federatie Nederlandse Expediteurs.

Transportverzekering

Een goede transportverzekering is belangrijk als u goederen importeert. De vervoerder is maar voor een deel aansprakelijk. En in sommige gevallen is een vervoerder helemaal niet aansprakelijk. Zoals bij overmacht of als u de goederen bijvoorbeeld slecht heeft verpakt.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel