Eén antwoord van de overheid

Een locatie kiezen

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

Kies het pand dat bij uw bedrijf past

Een grote bedrijfsruimte aan de rand van de stad is een minder geschikte locatie voor een slager die het moet hebben van veel klanten. Het pand is geschikter voor bijvoorbeeld een notaris of misschien een schoonheidsspecialist. Kies het pand dat bij uw bedrijf past. Beantwoord onderstaande vragen om erachter te komen wat voor uw bedrijf de ideale bedrijfslocatie is.

Een ideale locatie voor elk type bedrijf

Voor een kiosk of snackbar is het aantal passanten van belang. Voor een advocatenkantoor is de uitstraling van het pand belangrijk. Een supermarkt zit graag midden in een wijk vol potentiële klanten. Voor een groentewinkel helpt het om in de buurt van een bakker en slager te zitten. Voor een koerier is het handig om bij uitvalswegen te zitten. Voor elk type bedrijf geldt een andere ideale locatie.

Locatie: duur of goedkoop?

Een locatie in het centrum is vaak duurder dan een plek aan de rand van de stad. En ook de belastingen kunnen per locatie verschillen. Goed dus om naast elkaar te leggen wat u bij de gemeente betaalt aan bijvoorbeeld reclamebelasting of onroerendgoedbelasting. Vraag na of er gemeentelijke subsidies zijn waar u gebruik van kunt maken.

Wat zijn de mogelijkheden per locatie?

Voor nu en de toekomst is het ook goed om te weten of u kunt groeien met uw bedrijf. Wat staat er in het bestemmingsplan? En is er voldoende werkruimte voor personeel als u straks wilt uitbreiden? Heeft u (milieu)vergunningen nodig voor de uitoefening van uw werkzaamheden en kunt u deze makkelijk aanvragen bij de gemeente van uw keuze?

Zitten er concurrenten in de omgeving van uw locatie?

Houd bij het bepalen van de plek voor uw bedrijf ook rekening met concurrenten. Een winkelcentrum met veel dezelfde winkels is niet ideaal. Maar een concurrent bij u in de buurt kan ook positief uitpakken. Denk aan het voorbeeld van een meubelboulevard. Klanten gaan sneller naar een plek waar veel winkels bij elkaar zitten omdat dat efficiënter is en meer beleving kan bieden.

Kunt u starten vanuit huis?

Heeft u gedacht aan de mogelijkheid om uw bedrijf vanuit huis te starten? Hiermee bespaart u flink wat kosten.

Flexibele werkplek?

Tegenwoordig is het ook steeds vaker mogelijk om een werkplek of bureau (tijdelijk) te huren. Ideaal als u incidenteel klanten ontvangt of sporadisch werkruimte nodig heeft.

Ook kunt u vaak tegen gunstige voorwaarden intrek nemen in een bedrijfsverzamelgebouw. Het voordeel is dat u met meerdere ondernemers kunt samenwerken.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 1585