Eén antwoord van de overheid

Stappenplan taxibedrijf starten

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Waar krijgt u mee te maken als u een taxibedrijf wilt starten? Met dit stappenplan komt u snel te weten welke regels er gelden. Het stappenplan is een richtlijn. Overleg met uw gemeente over de volgorde van de stappen. Het is mogelijk dat u nog andere verplichtingen heeft.

1. Schrijf u in bij de KvK en regel meteen uw aanmelding bij de Belastingdienst

Schrijf u in in het HandelsregisterExternal link van de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft zich niet apart aan te melden bij de Belastingdienst.

2. Vraag een verklaring omtrent het gedrag aan

U moet een verklaring omtrent het gedragExternal link (VOG) aanvragen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Deze heeft u onder andere nodig voor de aanvraag van uw ondernemersvergunning taxivervoer. Ook uw taxichauffeurs moeten een VOG hebben.

3. Vraag een vergunning voor taxivervoer aan

U vraagt een vergunning voor taxivervoerExternal link aan bij Kiwa Register.

4. Vul een verklaring gezamenlijk vervoer in

Als u een vennootschap onder firma (v.o.f.) heef, vult u een verklaring gezamenlijk vervoerExternal link in. Daarmee verklaart u dat de vennoten het taxibedrijf voor gezamenlijke rekening en risico leiden.

5. Vraag eventueel een vergunningbewijs aan

Per taxi kunt u een vergunningbewijsExternal link aanvragen bij Kiwa Register. Een vergunningbewijs is niet meer verplicht.

6. Vraag een ondernemerskaart aan

U heeft een ondernemerskaart BCTExternal link van Kiwa Register nodig om toegang te krijgen tot de gegevens in de boordcomputers van uw taxi's. Met deze kaart kunt u de ritadministratie en de arbeids- en rusttijden inzien en aan uw onderneming koppelen.

7. Vraag een keuringsbewijs taxi aan

U heeft een keuringsbewijs taxiExternal link nodig. De RDW voert inrichtingskeuringen uit. Uw taxi moet voorzien zijn van een blauwe kentekenplaat, een boordcomputer en een taxameter. De taxameter laat u jaarlijks keuren door het Nederlands Meetinstituut (NMi).

8. Zorg dat uw chauffeurs een chauffeursdiploma taxi hebben

Elke taxichauffeur heeft een chauffeursdiploma taxiExternal link nodig van het CBR. Er zijn verschillende examentrajecten, afhankelijk van welke chauffeurskaart aangevraagd wordt.

9. Laat uw chauffeurs een chauffeurskaart aanvragen

Voor elke taxichauffeur is een chauffeurskaartExternal link van Kiwa Register verplicht. De chauffeurskaart moet op een voor de reiziger zichtbare plaats in de taxi aanwezig zijn. De kaart wordt ook gebruikt om toegang te krijgen tot de boordcomputer.

10. Leg een registratie taxichauffeurs aan

U moet alle taxivervoer registreren: de ritten en de arbeids-, rij- en rusttijden van uw chauffeurs. Dit doet u met de boordcomputer taxiExternal link (BCT).

11. Stel een risicoinventarisatie en -evaluatie op

De risicoinventarisatie en -evaluatieExternal link (RI&E) is verplicht voor iedere ondernemer met personeel. Bij de start van uw onderneming moet u een RI&E hebben.

12. Stel een taxi-informatiekaart en klachtenregeling taxi op

U moet uw klanten de tarieven van uw taxi kenbaar maken. Dit kan met een taxi-informatiekaartExternal link. U moet ook een klachtenregeling opstellen en uw klanten hierover informeren.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Antwoord voor bedrijven

14 088