Eén antwoord van de overheid

Voedingssupplementen maken of verkopen

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Voedingssupplementen zijn vitaminen, mineralen of andere stoffen met een voedingskundig of fysiologisch effect. Ze zijn bedoeld als aanvulling op de normale voeding. U kunt voedingssupplementen verkopen in voorgedoseerde vorm zoals capsules, zakjes poeder, pillen, tabletten en druppelflacons. Daarbij moet u zich aan bepaalde regelsExternal link houden. Een Europese richtlijn voor voedingssupplementenExternal link is de basis voor Nederlandse wetten en regelingen. Hierin staat onder meer:

  • de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid;
  • de maximale hoeveelheden vitaminen en mineralen die een supplement mag bevatten;
  • de eisen voor gezondheidsclaims op verpakkingen en in advertenties.

Bevat uw voedingssupplement kruiden? Dan moet u zich ook houden aan de regels uit het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten.

Claims

Voedingssupplementen zijn geen geneesmiddelen. Daarom mogen ze geen ingrediënten bevatten die de Geneesmiddelenwet ziet als geneesmiddel. U mag geen medische claimExternal link voeren. Wel mag u een gezondheidsclaimExternal link voeren, zolang u die kunt waarmaken.

Eisen voor etikettering

Voor voedingssupplementen gelden de standaardeisen voor etikettering van levensmiddelenExternal link. Daarnaast gelden extra eisen. Op de etiketten van voedingssupplementenExternal link moet onder meer staan:

  • een gebruiks- en doseringsadvies;
  • de aanduiding 'voedingssupplement';
  • de naam, aard en hoeveelheid van de voedingstoffen.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven