Vergunning aanvragen voor tatoeëren of piercen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
2 min lezen
English version

Zet u tatoeages, piercings of permanente make-up (PMU)? U moet daarvoor een vergunning hebben. U moet zich aan hygiëneregels en veiligheidsregels houden. En er zijn leeftijdsgrenzen voor tatoeages en piercings.

Permanente make-up en cosmetische tatoeages vallen ook onder tatoeages. Gaatjes prikken in het kraakbeen van het oor of in de neus valt ook onder piercen.

Prikt u alleen gaatjes in oorlellen? Dan heeft u geen vergunning nodig. U moet zich wel aan de hygiëneregels houden.

Vergunning aanvragen voor tatoeëren of piercen

Heeft u een studio waar u tatoeages en of piercings zet? U moet een vergunning van de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) hebben. U kunt de vergunning voor tatoeëren en of/piercen aanvragen bij de GGD in de regio waar uw studio is gevestigd. De vergunning is 3 jaar geldig.

De vergunning is gebonden aan 1 locatie. Zet u tatoeages of piercings op meerdere locaties? Dan moet u voor elke locatie een aparte vergunning aanvragen. Als u de vergunning krijgt, staat u in de openbare database van het RIVM.

Organiseert u een evenement waar uw bezoekers een tatoeage, piercing of permanente make-up kunnen laten zetten? Dan moet u een vrijstelling van de vergunningsplicht aanvragen.

Hygiëne en veiligheid

U moet zich houden aan de hygiënevoorschriften uit het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen. Werkt u volgens de hygiënerichtlijnen van het LCHV? Dan voldoet u automatisch aan de wet. Er zijn hygiënerichtlijnen voor:

De kleurstoffen die u gebruikt bij de tatoeages en permanente make-up moeten microbiologisch en chemisch veilig zijn.

Let op: Nederland stelt andere technische eisen aan tatoeagekleurstoffen dan andere EU-lidstaten. Is een tatoeagekleurstof al in een andere EU-lidstaat toegelaten? Dan mag de overheid de verkoop in Nederland alleen in enkele gevallen verbieden.

Klanten informeren en toestemming vragen

U moet uw klanten informeren over de risico's en de verzorging van de wond. Ook is het belangrijk dat u met uw klant de vragenlijst doorneemt van het toestemmingsformulier. Uw klant is niet verplicht het toestemmingsformulier te ondertekenen. Bij een inspectie kan de toezichthouder de toestemmingsformulieren wel bij u opvragen om in te zien.

Leeftijdsgrenzen

Er zijn leeftijdsgrenzen voor tatoeages en piercings. U moet zelf de leeftijd van uw klanten controleren.

  • U mag geen tatoeages of piercings zetten bij kinderen onder de 12 jaar. Een piercing in de oorlel mag wel.
  • U mag wel een tatoeage of piercing zetten bij een kind van 12 tot 16 jaar, maar alleen als het kind toestemming heeft van een ouder of voogd. De ouder of voogd moet aanwezig zijn als de tatoeage of piercing wordt gezet.
  • U mag bij kinderen van 12 tot 16 jaar geen tatoeage op het hoofd, de hals, de polsen of de handen zetten.
  • U mag bij kinderen van 12 tot 16 jaar geen genitale piercing zetten.
  • Tepelpiercings zetten bij meisjes van 12 tot 16 jaar is verboden.

Weghalen van tatoeages en permanente make-up

Verwijdert u tatoeages of permanente make-up met een laser? Dan moet u voldoen aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). U moet onder meer een onafhankelijke klachtenfunctionaris hebben, cliëntendossiers bijhouden, en het arbeidsverleden van nieuwe medewerkers controleren.

Digitaal aanvragen met de berichtenbox

U kunt de vergunning hygiënisch tatoeëren en piercen digitaal aanvragen bij de GGD via de berichtenbox. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten kunt uitwisselen met Nederlandse overheidsorganisaties.

Dit artikel is gerelateerd aan: