Kinderen vervoeren in de kinderopvang

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
2 min lezen
English version

Als u kinderen in uw kinderopvang gaat vervoeren, dan moet dat veilig en verantwoord. U bent als houder van de kinderopvang hiervoor verantwoordelijk. In de wet staat niet precies hoe u kinderen moet vervoeren, behalve dat het veilig en verantwoord moet. Als u een bijzondere bromfiets of auto gebruikt, moet u zich aan de regels houden.

Elektrische bakfiets

In de wet staan geen speciale regels voor het vervoeren van kinderen met een bakfiets of elektrische bakfiets. Wilt u een elektrische bakfiets gebruiken voor het vervoeren van kinderen van of naar uw kinderopvang? Dan gelden dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets. Een elektrische bakfiets is een fiets met deze kenmerken:

  • de motor heeft een vermogen van maximaal 250 watt
  • de trapondersteuning gaat tot 25 kilometer per uur
  • u moet meetrappen om vooruit te komen

BSO-bus (bijzondere bromfiets)

Als u een elektrische bolderkar (waarbij u niet hoeft te fietsen) wil gebruiken in de kinderopvang dan mag u alleen de BSO-bus gebruiken. De BSO-bus (officiële naam: Stint Bus) is volgens de wet een bijzondere bromfiets. Het is een aangepaste en goedgekeurde versie van de verboden Stint.

De regels voor het vervoeren van kinderen met de BSO-bus zijn:

  • Gebruik het voertuig zo veel mogelijk op vrij liggende fietspaden (dit is een weg alleen voor fietsers). Niet op de rijbaan.
  • Gebruik het voertuig zo veel mogelijk in zones waar je niet harder dan 30 kilometer per uur mag rijden.
  • Vooraf bepaalt u standaard routes die veilig zijn en u zorgt dat deze routes worden gebruikt.
  • De bestuurder is minimaal 18 jaar.
  • De bestuurder heeft succesvol een training afgerond om goed met de BSO-bus te kunnen rijden.
  • De BSO-bus heeft een WA-verzekering (plak de sticker van de verzekeraar op de bus)

Het Waarborgfonds en Kenniscentrum Kinderopvang controleren of BSO-bussen in de kinderopvang op de juiste manier worden gebruikt.

Kinderen vervoeren in de auto

Als u kinderen vervoert in de auto, zijn er regels voor kinderzitjes in de auto. Kinderen groter dan 1,35 meter moeten een veiligheidsgordel gebruiken. U mag niet meer personen vervoeren dan het aantal zitplaatsen in de auto. Op het kentekenbewijs staat hoeveel zitplaatsen de auto heeft. Ook kunt u het aantal zitplaatsen controleren via de RDW Kentekencheck. Het is verboden om personen te vervoeren in de laadruimte van een auto. Ook in een aanhanger achter de auto mogen geen personen zitten.