Eén antwoord van de overheid

Rijbewijzen

Deze informatie is geplaatst door Antwoord voor bedrijven

Bestuurt u of uw medewerker een auto, vrachtwagen, bus, bromfiets of ander motorrijtuig? Of een speed-pedelecExternal link (snelle elektrische fiets)? Dan heeft u of uw medewerker een rijbewijsExternal link nodig. Welk rijbewijs nodig is, hangt af van het voertuig. De verschillende soorten rijbewijzenExternal link zijn onderverdeeld in categorieën.

Rijbewijs halen

U kunt een rijbewijs halenExternal link door theorie- en praktijkexamen te doen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). En u moet gezond genoeg zijn om te rijden. De minimale leeftijd voor het afleggen van het rijexamen is omlaag gegaan naar 17 jaar. Geslaagden kunnen tot hun 18e jaar onder begeleiding van een coach ervaring opdoen met autorijden. De leeftijdsgrens voor het behalen van een rijbewijs voor de bus is verlaagd naar 18 jaar.

Regels voor het rijbewijs

Voor het behouden van uw rijbewijs zijn regels. Voor jonge (beroeps)chauffeurs geldt het beginnersrijbewijsExternal link: bij 2 strafpunten voor verkeersovertredingen moet u opnieuw een rijvaardigheidsonderzoek volgen. Als bus- of vrachtwagenchauffeur moet u iedere 5 jaar 35 uur nascholing volgenExternal link.

Rijden met een medische beperking

Moet u aantonen dat u medisch geschikt bent om een voertuig te besturen? Dan is niet altijd meer medisch onderzoek nodig. Het CBR kan hiervoor bestaande gegevens gebruikenExternal link van bijvoorbeeld de behandelend arts.

Rijbewijs voor heftruck

Is een heftruck breder dan 1,30 meter? Of heeft hij een aanhangwagen? Dan heeft uw medewerker een T-rijbewijs nodigExternal link om de heftruck te mogen besturen. Voor overige heftrucks moet u als werkgever kunnen aantonen dat hij voldoende deskundigheid heeft om een heftruck te besturen. Dit kan met het veiligheidscertificaat of vakbekwaamheidscertificaat hef- of reachtruckbestuurderExternal link van het CBR.

T-rijbewijs voor landbouwtrekker

Bestuurt u een landbouw- of bosbouwtrekker op de openbare weg? Dan heeft u een T-rijbewijsExternal link nodig. Heeft u een trekkerrijbewijs jeugdigen of een rijbewijs B (personenauto)? Dan is het niet nodig het T-rijbewijs te halen. Bij de volgende verlenging van uw rijbewijs B wordt categorie TExternal link automatisch bijgeschreven. Voor motorrijtuigen met een beperkte snelheid als straatveegmachines en maaimachines heeft u geen T-rijbewijs nodigExternal link.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven