Eén antwoord van de overheid

Regels voor marifoongebruik

Deze informatie is geplaatst door Antwoord voor bedrijven

Aan het gebruik van maritieme zendapparatuur zijn gebruiksregels verbonden.

Marifoongebruik vanaf een vaartuig

Als u op uw vaartuig maritieme zendapparatuur wilt gebruiken, moet u deze apparatuur meldenExternal link bij Agentschap Telecom. Uw gegevens worden opgenomen in het Nationaal FrequentieregisterExternal link. U ontvangt een registratiebewijs en het internationaal erkende Ship Station Licence. U betaalt een vergoeding: het tarief geldt voor één registratie, ongeacht het aantal apparaten.

U kunt een registratie overschrijven naar een nieuwe gebruiker. U hoeft uw melding dan niet in te trekken en de nieuwe gebruiker van de frequentieruimte hoeft geen nieuwe melding te doen.

Marifoongebruik vanaf de wal

Voor het gebruik van een marifoon vanaf de wal, zoals bij walstationsExternal link, heeft u een vergunning nodig. Om gebruik te mogen maken van bijzondere kanalen, voor bijvoorbeeld olieraffinaderijen of havendiensten, moet u ook een vergunning hebben.

Bedieningscertificaat voor gebrui marifoon

Om een marifoon te gebruiken heeft u een bedieningscertificaat (Basiscertificaat marifonie, Marcom A of Marcom B) nodig. Hiervoor moet u een examenExternal link afleggen. Welke apparatuur u mag bedienen met welk certificaat, vindt u in het apparatuuroverzichtExternal link van Agentschap Telecom..

Bediening door personen zonder certificaat mag alleen als een certificaathouder in de bedieningsruimte aanwezig is. De houder van het bedieningscertificaat is verantwoordelijk.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven