Eén antwoord van de overheid

Publiek-private samenwerking (PPS)

Deze informatie is geplaatst door Antwoord voor bedrijven

Regelmatig werken bedrijven en overheden of organisaties samen; financieel, maar ook meer inhoudelijk.

Bij publiek-private samenwerkingExternal link (PPS) werken bedrijven en overheden of maatschappelijke organisaties samen. Bijvoorbeeld aan huisvesting en infrastructuur. Het kan alleen een financiële samenwerking (donaties en sponsoring) zijn, maar ook een meer inhoudelijke samenwerking. PPS heeft 2 uitgangspunten:

  • Beide partijen investeren in het project. Op financieel (menskracht, materiaalbudget) en inhoudelijk (kennis, netwerken) gebied.
  • De partijen dragen bij aan een maatschappelijk en vaak ook een commercieel doel.

Contractvormen PPS

Bij PPS zijn verschillende contractvormenExternal link mogelijk. De meest voorkomende contractvorm is DBFM(O). Dit staat voor Design, Build, Finance, Maintain (en Operate). Hierbij draagt de overheid onderdelen van een bouwproject en de financiering over aan een bedrijf. Het zijn langdurige contracten met een looptijd tot 30 jaar.

Aanbestedingen en PPS

Bij een openbare aanbesteding legt de overheid de uitvoering vast in een bestek en/of Programma van Eisen (PvE). Bij PPS bemoeit de overheid zich niet met de inhoud. Inschrijven bij een van de PPS-projecten van de overheid loopt via TendernedExternal link, net als bij gewone aanbestedingen.

PPS in andere sectoren

Ook in andere sectoren dan bouw en infrastructuur zijn er initiatieven voor PPS. Bijvoorbeeld op het gebied van wetenschappelijk onderzoekExternal link.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven