Eén antwoord van de overheid

Omgevingsvergunning: bouwen en verbouwen

Deze informatie is geplaatst door Antwoord voor bedrijven

Gaat u bouwen, verbouwen of renoveren? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunningExternal link voor bouwen nodig. Deze vraagt u aan bij de gemeente of via Omgevingsloket onlineExternal link. Veranderen uw bouwplannen? Dan moet u mogelijk opnieuw een omgevingsvergunning aanvragen.

Vergunningvrij bouwen

In sommige gevallen mag u vergunningvrij bouwenExternal link. U heeft dan geen omgevingsvergunning nodig. U moet zich wel houden aan de regels in het Bouwbesluit 2012. Hierin staan minimale bouwtechnische eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid. Bovendien moet u zich houden aan de gemeentelijke voorschriften van de bouwverordening, welstandseisenExternal link en het bestemmingsplanExternal link. Meer informatie over vergunningvrij verbouwen leest u in de brochure 'Verbouwingen'External link.

Milieuprestatieberekening gebouwen

Vraagt u een omgevingsvergunning aan voor het bouwen van nieuwbouwwoningen of kantoren met een gebruiksoppervlak groter dan 100 m2 ? Dan moet u een milieuprestatieberekening van het gebouw toevoegen. U berekent deze milieuprestatie met de Bepalingsmethode Milieuprestatie gebouwen en GWW-werkenExternal link.

Crisis- en herstelwet

De Crisis- en herstelwetExternal link (Chw) zorgt voor kortere procedures en stimuleert ondernemers om vernieuwende en duurzame projecten uit te voeren. Deze wet gaat op in de nieuwe Omgevingswet.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven