HomeWetten en regels

Milieuzone tegen vervuilende auto's, vrachtauto's en bussen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 1 min lezenEnglish version

Met een milieuzone kunnen gemeenten vervuilende auto's en vrachtwagens weghouden uit een bepaald gebied.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

Bestuurt u een auto, vrachtauto of bus die rijdt op diesel? Verschillende gemeenten hebben milieuzones. Als u een dieselvoertuig bestuurt, mag u de milieuzone mogelijk niet inrijden.

Gemeenten hebben milieuzones om vervuilende voertuigen te weren. Gemeenten met milieuzones gebruiken hetzelfde verkeersbord en onderborden om de grenzen van de milieuzone aan te geven.

Soorten milieuzones

Het hangt van de emissieklasse van uw dieselvoertuig af of u de milieuzone in mag rijden. De emissieklasse is een cijfer dat aangeeft hoe schoon uw voertuig is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner uw voertuig. Er zijn drie soorten milieuzones:

  • Gele milieuzone: alleen personenauto’s en bestelauto’s met een emissieklasse van 3 of hoger mogen deze zone binnenrijden.
  • Groene milieuzone: alleen personenauto’s en bestelauto’s met emissieklasse 4 of hoger mogen deze zone binnenrijden.
  • Paarse milieuzone: alleen vrachtwagens en bussen met emissieklasse 6 mogen deze zone binnenrijden.

Kentekencontrole voor milieuzone

U kunt de kentekencontrole gebruiken om te controleren of u in de milieuzones mag rijden. De emissieklasse van uw voertuig kunt u vinden op de website van de RDW.

Op de kaart van Expertise Centrum Milieuzones.nl kunt u de gemeenten met milieuzones opzoeken. Op deze kaart staat per milieuzone uitgelegd om welke zone het gaat en voor welke voertuigen de zone geldt. U kunt ook bij de betreffende gemeente informeren welke zones er aanwezig zijn.

Vrijstelling en ontheffing voor milieuzones

Wilt u met uw dieselvoertuig een milieuzone inrijden, maar heeft uw voertuig een te lage emissieklasse? In sommige gevallen kunt u vrijstelling krijgen. Of u kunt een ontheffing aanvragen.

Een vrijstelling krijgt u automatisch, op basis van uw kenteken. Bijvoorbeeld als uw voertuig 40 jaar of ouder is.

Vrachtauto’s, zoals kraanwagens en hoogwerkers krijgen ook een vrijstelling. Ze moeten dan wel jonger dan 13 jaar zijn en een bepaalde carroseriecode hebben.

Voor verhuisauto’s en bedrijfsauto’s met een zware laadkraan moet u een ontheffing aanvragen. Ook voor exceptioneel transport moet u een ontheffing aanvragen.

U kunt ook bij de gemeente een lokale ontheffing aanvragen. Een lokale ontheffing kan geld kosten.

Zie ook