Kentekencard (kentekenbewijs) aanvragen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
2 min lezen
English version

Heeft u een voertuig dat op uw naam staat? U koopt of importeert een auto? Dan heeft u voor dat voertuig een kentekenkaart (kentekencard) nodig. U moet uw kentekencard bij u hebben als u op de weg rijdt.

Wat is een kentekencard?

Een kentekencard of kentekenkaart is een plastic pasje met een chip met daarop informatie over het voertuig en de eigenaar. Sinds 2014 geeft de RDW in plaats van het papieren kentekenbewijs een kentekencard uit. U moet uw kentekencard bij u hebben als u op de weg rijdt.

Papieren kentekenbewijs

Heeft u een papieren kentekenbewijs? Een papieren kentekenbewijs is nog steeds een geldig Nederlands kentekenbewijs. Het papieren kentekenbewijs bestaat uit 3 delen:

  • Deel IA: het voertuigbewijs met de voertuiggegevens. U moet het bij u hebben als u op de weg rijdt
  • Deel IB: het tenaamstellingsbewijs met informatie over de eigenaar van het voertuig (de kentekenhouder). U moet het tenaamstellingsbewijs bij u hebben als u op de weg rijdt
  • Deel II: het overschrijvingsbewijs is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kentekenbewijs. U moet het overschrijvingsbewijs thuis bewaren

Wanneer krijgt u een kentekencard?

U krijgt een kentekencard als u:

  • een nieuw voertuig koopt
  • een tweedehands voertuig koopt, u moet het kenteken op uw naam laten zetten (overschrijven) en u krijgt daarna een kentekencard
  • een auto importeert, u moet dan een Nederlands kenteken aanvragen. Daarna krijgt u een kentekencard
  • het papieren kentekenbewijs moet vervangen
  • het papieren kentekenbewijs wil omwisselen voor een kentekencard (niet verplicht)

Tenaamstellingscode

Bij uw kentekencard hoort een tenaamstellingcode. De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers. Die eerste 4 cijfers krijgt u als u het voertuig op naam zet. De laatste 5 cijfers als u de kentekencard ontvangt. U hoeft de tenaamstellingscode niet aan te vragen.

U heeft de tenaamstellingscode nodig om uw voertuig:

Kentekenbewijs overschrijven

Verkoopt u een nieuw voertuig of een voertuig uit uw bedrijfsvoorraad? Dan moet u het kenteken op naam laten zetten (overschrijven) van de nieuwe eigenaar. U kunt het kenteken overschrijven op een bedrijfsnaam of het kenteken overschrijven op naam van een persoon.

Handelaarskentekenbewijs

Heeft u een bedrijf dat voertuigen verkoopt of voertuigen in opdracht van anderen aanpast of repareert? U mag alleen de openbare weg op met een voertuig uit uw bedrijfsvoorraad als u een handelaarskenteken heeft. U kunt een handelaarskenteken (groene kentekenplaat) aanvragen bij de RDW.

Dit artikel is gerelateerd aan: