Eén antwoord van de overheid

Identiteitsbewijzen

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Als u een nieuwe medewerker aanneemt, moet u zijn identiteit controleren. In een aantal sectoren doet u dit ook bij klanten, zoals in de zorg en bij het nachtregister in de horeca.

Wat is een geldig identiteitsbewijs?

Geldige identiteitsbewijzen kunnen zijn: een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart), een vreemdelingendocument, rijbewijs of bromfietsrijbewijs (categorie AM). Een kopie hiervan is geen geldig identiteitsbewijs. Het rijbewijs is niet altijd als identiteitsbewijs toegestaan.

Echt of vals?

Een identiteitsbewijs heeft een aantal echtheidskenmerken zoals het schaduwwatermerk, een voelbaar reliëf en het documentnummer.

Mag u een kopie maken?

U mag niet zomaar een kopie maken van het identiteitsbewijs van uw klant of werknemer. Dat mag alleen als een wet u daartoe verplicht. Zo bent u als werkgever verplicht een kopie van het identiteitsbewijs van uw werknemers bij uw loonadministratie te bewaren. De regels voor het kopiëren van identiteitsbewijzen vindt u in de Richtsnoeren gebruik van 'kopietje paspoort' in de private sector van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Mag u het identiteitsbewijs van een ander gebruiken?

Het is verboden om een reisdocument, bijvoorbeeld een paspoort, van een ander te gebruiken. Ook het gebruik van een rijbewijs, vreemdelingendocument of bedrijfstoegangspas van een ander is verboden.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven