Eén antwoord van de overheid

Gouden, zilveren of platina voorwerpen waarborgen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Verkoopt u voorwerpen van goud, zilver of platina? Dan moet u deze eerst laten waarborgenExternal link bij een erkende waarborginstelling (Edelmetaal Waarborg NederlandExternal link of WaarborgHollandExternal link). Deze controleert het gehalte aan goud, zilver of platina. Na goedkeuring voorziet de waarborginstelling de producten van een keurmerk. Bepaalde producten zijn vrijgesteldExternal link van waarborging.

Palladiumkeurmerk

Voor het edelmetaal palladium bestaat een vrijwillig internationaal keurteken. Artikelen van palladium kunt u ter keuring aanbiedenExternal link aan de erkende waarborginstellingen.

Buitenlandse voorwerpen

Is een buitenlands voorwerp al in het land van herkomst gewaarborgd? Dan kan Nederland dit waarborgkeurmerk erkennen. Een van de voorwaarden is dat de waarborginstelling in het land van herkomst onafhankelijk is.

Let op: De technische eisen die Nederland stelt aan edelmetalen verschillen van die van andere EU-lidstaten. Is een voorwerp van goud, zilver of platina al in een andere EU-lidstaat toegelaten? Dan mag de overheid de verkoop in Nederland alleen in enkele gevallenExternal link verbieden.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven