Eén antwoord van de overheid

Elektrische en elektronische apparatuur

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Produceert, importeert of verkoopt u elektrische en elektronische apparatuur in Nederland? Verwerkt u afgedankte apparatuur (e-waste), of exporteert u uit Nederland afkomstige afgedankte apparaten? Dan bent u verantwoordelijk voor het beheer van de apparatuur tot en met de afvalfase (producentenverantwoordelijkheid). U houdt zich aan de voorschriften, zoals:

  • apparaten hebben een 'kca-logo' (afvalbak met kruis erdoor);
  • apparatuur bevat geen gevaarlijke stoffen, zoals lood, kwik en cadmium.

U kunt deelnemen aan het collectieve inzamelsysteem Wecycle. Hiervoor moet u zich eerst aanmelden. U bent wettelijk verplicht zich te registreren bij het Nationaal (W)EEE Register. Daar moet u jaarlijks de hoeveelheden rapporteren die u hebt verwerkt.

Let op: De technische eisen die Nederland stelt aan elektrische en elektronische apparatuur, verschillen van die van andere EU-lidstaten. Is een elektrisch of elektronisch apparaat al in een andere EU-lidstaat toegelaten? Dan mag de overheid de verkoop in Nederland alleen in enkele gevallen verbieden.

Recyclingbijdrage witgoed, bruingoed en lampen

U mag de recyclingbijdrage niet meer bovenop de prijs berekenen. De bijdrage is bij de prijs inbegrepen. Dat geldt voor groot witgoed, klein witgoed en bruingoed (tv, koelkast, wasmachine, magnetron). Verkoopt u als detaillist een nieuw apparaat? Dan moet u het vergelijkbare apparaat dat de klant afdankt, gratis innemen. Dat geldt ook voor energiezuinige lampen.

Inleverpunt kapotte elektronische apparaten

Hebt u een winkel met een verkoopoppervlakte voor elektronische apparatuur van minimaal 400 m2? Dan moet u een inzamelpunt voor klein afgedankt elektrisch of elektronisch afval hebben. Consumenten kunnen hun kapotte apparaat gratis bij u inleveren zonder dat ze daarvoor in de plaats een nieuw kopen.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven