Eén antwoord van de overheid

Digitale tachograaf

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

De digitale tachograaf registreert onder andere rij- en rusttijden, snelheid en afgelegde afstand in vrachtwagens en bussen. Nieuwe vrachtwagens en bussen moeten sinds 1 mei 2006 een digitale tachograaf hebben. Is uw voertuig vóór 1 mei 2006 in het verkeer gebracht? Dan is een analoge tachograaf voldoende.

Wanneer hebt u geen tachograaf nodig?

In sommige gevallen hoeft u geen tachograaf te hebben. Deze vrijstelling hoeft u niet aan te vragen. U moet bij controle wel kunnen aantonen dat u voldoet aan de voorwaarden.

Welke tachograafkaarten zijn er?

Er zijn verschillende tachograafkaarten: bestuurderskaart, bestuurderskaart non-EU, bedrijfskaart en werkplaatskaart. U vraagt de kaarten digitaal aan bij Kiwa Register.

Bestuurderskaart

Rijdt u voor een Nederlands bedrijf in een bus of vrachtwagen met een digitale tachograaf? Dan hebt u een bestuurderskaart nodig.

Bedrijfskaart

Bent u transportondernemer en rijdt u met bussen of vrachtwagens met een digitale tachograaf? Dan hebt u een bedrijfskaart nodig.

Werkplaatskaart

Wilt u als installateur digitale tachografen installeren, onderzoeken, repareren of ijken? Dan hebt u een werkplaatskaart nodig. Uw werkplaats moet RDW-erkend zijn. Elke inbouw van een tachograaf meldt u af bij de RDW. U hebt ook een bevoegdheidspas nodig. Deze krijgt u na het behalen van het periodiek examen 'Bevoegdheidsverlenging tachograaftechnicus' bij IBKI.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven