Eén antwoord van de overheid

Digitale tachograaf en tachograafkaart aanvragen

Deze informatie is geplaatst door Antwoord voor bedrijven

De digitale tachograafExternal link registreert onder andere rij- en rusttijden, snelheid en afgelegde afstand in vrachtwagens en bussenExternal link. Nieuwe vrachtwagens en bussen moeten sinds 1 mei 2006 een digitale tachograaf hebben. Is uw voertuig vóór 1 mei 2006 in het verkeer gebracht? Dan is een analoge tachograaf voldoende.

Wanneer heeft u geen tachograaf nodig?

In sommige gevallenExternal link hoeft u geen tachograaf te hebben. Deze vrijstelling hoeft u niet aan te vragen. U moet bij controle wel kunnen aantonen dat u voldoet aan de voorwaarden.

Welke tachograafkaarten zijn er?

Er zijn verschillende tachograafkaarten:

  • bestuurderskaart
  • bestuurderskaart non-EU
  • bedrijfskaart
  • werkplaatskaart

U vraagt de kaarten digitaal aan bij Kiwa RegisterExternal link.

Bestuurderskaart

Rijdt u voor een Nederlands bedrijf in een bus of vrachtwagen met een digitale tachograaf? Dan heeft u een bestuurderskaart nodig.

Bedrijfskaart

Bent u transportondernemer en rijdt u met bussen of vrachtwagens met een digitale tachograaf? Dan heeft u een bedrijfskaart nodig.

Werkplaatskaart

Wilt u als installateur digitale tachografen installeren, onderzoeken, repareren of ijken? Dan heeft u een werkplaatskaart nodig. Uw werkplaats moet RDW-erkend zijn. Elke inbouw van een tachograaf meldt u afExternal link bij de RDW. U heeft ook een bevoegdheidspasExternal link nodig. Deze krijgt u na het behalen van het periodiek examen 'Bevoegdheidsverlenging tachograaftechnicus'External link bij IBKI.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven