Eén antwoord van de overheid

CITES-vergunning voor beschermde soorten aanvragen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Wilt u beschermde planten of dieren (of producten hiervan) bezitten, vervoeren of verhandelen? Dan heeft u in sommige gevallen een CITES-vergunning of CITES-certificaatExternal link nodig.

Wat is CITES?

CITES is de Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna (CITES). Dat is een overeenkomst tussen 183 landen over de internationale handel van bedreigde plant- en diersoorten.

Welke plant- en diersoort zijn beschermd?

Ongeveer 35.000 plant- en diersoorten zijn beschermd. U zoekt in de SoortenlijstExternal link op of uw plant- of diersoort onder de bescherming van CITES valt en of u een vergunning of certificaat moet aanvragen.

CITES-vergunning of Cites-certificaat aanvragen

U vraagt een CITES-vergunning of CITES-certificaatExternal link digitaal aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Eurocertificaat

Heeft u gecontroleerd of uw plant- of diersoort door CITES wordt beschermd en op welke bijlage van de soortenlijst hij staat? Dan moet u daarna ook controleren of u een EurocertificaatExternal link nodig heeft.

Controle door de NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleertExternal link of handelaren, importeurs en particulieren zich aan de CITES-overeenkomst houden. De NVWA controleert op beurzen, markten en handel op het internet. De NVWA kan een inspectie doen wanneer u een vergunning aanvraagt.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven