Eisen aan de inrichting van een horecabedrijf

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

In de Alcoholwet (voorheen: Drank- en Horecawet) en het Bouwbesluit 2012 staan eisen voor de inrichting van uw horecabedrijf. Deze eisen gelden alleen als u voor uw bedrijf een drank- en horecavergunning nodig heeft.

Een aantal eisen voor horecabedrijven is vanaf 1 juli 2021 aangescherpt. Bijvoorbeeld:

  • De gemeente mag de minimale eis aan de vloeroppervlakte van 35 m2 verhogen.
  • De hoogte-eis voor nieuwbouw is 2,60 meter, vanaf de vloer gemeten. Voor bestaande horecagebouwen is dat 2,10 meter.
  • Nieuwe horecagebouwen hebben 1 toilet nodig als er maximaal 15 personen gebruik van maken. Anders zijn er 2 toiletten vereist. Voor bestaande horecagebouwen is 1 toilet voldoende als er maximaal 25 personen gebruik van maken.
  • Ventilatie met mechanische afvoer is niet verplicht. De capaciteit luchtverversing bij nieuwbouw is 4 dm3/s per persoon. Bij nieuwbouw moet de luchttoevoer rechtstreeks van buiten komen. Voor bestaande horecagebouwen geldt 2,12 dm3/s per persoon.

Toegankelijkheid voor mensen met een handicap

In het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap staat dat ondernemers (ook niet-horeca) 2 plichten hebben:

  • De plicht om een redelijke aanpassing te doen voor mensen met een handicap.
  • De plicht om 'iets' te doen met de algemene toegankelijkheid: u hoeft niet het hele gebouw aan te passen voor alle mensen met een handicap, maar u moet wel iets doen om de algemene toegankelijkheid geleidelijk te verbeteren.

Dit artikel is gerelateerd aan:

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)