Eén antwoord van de overheid

Belasting zware motorrijtuigen (bzm) en Eurovignet

Deze informatie is geplaatst door Antwoord voor bedrijven | Belastingdienst

Maakt u met een vrachtwagen gebruik van de autosnelweg? Dan moet u naast motorrijtuigenbelasting (mrb) ook belasting zware motorrijtuigen (bzm) betalen. Deze belasting is ook bekend als het Eurovignet.

De belasting zware motorrijtuigen (bzm) geldt voor vrachtauto's die:

  • alleen goederen vervoeren
  • een toegestane maximummassa van 12.000 kilo of meer hebben.

Betaalt u bzm in Nederland? Dan mag u ook gebruik maken van autosnelwegen in Luxemburg, Denemarken en Zweden. Heeft u al bzm betaalt in Luxemburg, Denemarken of Zweden? Dan mag u ook gebruik maken van autosnelwegen in Nederland.

Hoe doet u aangifte bzm?

U doet aangifte bzm voordat u met uw vrachtwagen de weg op gaat.

U kunt digitaal aangifte doen bij de Belastingdienst. Als u regelmatig aangifte bzm moet doen dan kunt u een overeenkomst afsluiten met de BelastingdienstExternal link. U krijgt dan toegang tot het Eurovignet Portaal waar u al uw aangiften kunt regelen. Na aangifte krijgt u het Eurovignet als bewijs.

Eurovignet kopen

Wilt u geen aangifte doen via internet? Dan kunt u een Eurovignet kopen, bzm betalen bij een bzm-aangiftepuntExternal link. Dat is meestal een benzinepomp langs de snelweg.

U kunt ook online een Eurovignet kopen. External linkHet Eurovignet is uw digitale bewijs dat u bzm heeft betaald. U hoeft geen papieren vignet in de vrachtwagen te bewaren. Controle vindt op afstand plaats door kentekenherkenning.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven
Belastingdienst