Eén antwoord van de overheid

Bedenktijd bij verkoop

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Een klant heeft een product of dienst bij u gekocht. Achteraf ziet hij liever af van deze aankoop. Moet u hem dan zijn geld teruggeven?

Verkoop in een winkel

In een winkel geldt geen bedenktijd. U levert het product en uw klant neemt het tegen de afgesproken prijs in ontvangst. Als winkelier kunt u andere voorwaarden hebben. U kunt ervoor kiezen een tegoedbon te geven of geld terug te geven.

Ruilen

U bent niet verplicht om producten te ruilen. Ruilen is een service die u aan de klant verleent. Als u deze service verleent, zet u duidelijk op het aankoopbewijs:

  • de voorwaarden voor ruilen;
  • of u geld teruggeeft;
  • binnen welke termijn de klant kan ruilen.

Verkoop op afstand

Koopt uw klant een product of dienst via internet, telefoon, post of fax? Dan heeft hij een bedenktijd (zichttermijn) van van minimaal 14 kalenderdagen. Uw klant mag het product binnen deze periode terugsturen (terugzendrecht) zonder een reden op te geven. Hij betaalt wel de verzendkosten. U betaalt de aankoopprijs terug, en u vergoedt de eventuele bezorgkosten. Bij een aantal producten en diensten geldt geen bedenktijd. Bijvoorbeeld voor reizen of op maat gemaakte producten.

Let op: Deze regels gelden alleen voor verkoop aan consumenten, niet voor verkoop aan bedrijven.

Verkoop aan de deur (colportage), straatverkoop, verkoopreisjes

Verkoopt u producten aan de deur, op straat of tijdens verkoopreisjes? En kosten deze € 50 of meer? Dan heeft uw klant een bedenktijd van 14 kalenderdagen na de sluiting van de overeenkomst. Als u verzekeringen verkoopt, heeft de consument die mogelijkheid niet.

Verkoop op een beurs

Verkoopt u producten of diensten op een beurs? Dan kan uw klant soms nog van de aankoop afzien. Sommige beurzen hebben beursvoorwaarden. Deze bepalen bijvoorbeeld dat uw klant 8 dagen bedenktijd heeft.

Verkoop van timesharing en vakantieclubs

Biedt u een overeenkomst voor timesharing of een lidmaatschap van een vakantieclub aan voor langer dan een jaar? Dan moet u een bedenktijd van 14 dagen aanhouden. U mag geen vooruitbetaling vragen.

Verkoop van financiële producten

Uw klant mag een kredietovereenkomst opzeggen binnen 14 dagen nadat hij de overeenkomst heeft getekend.

Verkoop van woonhuizen

Een koper kan afzien van de aankoop van een huis. Dit mag tot 3 dagen nadat de koper de ondertekende koopakte of een kopie daarvan heeft gekregen. Van de 3 dagen bedenktijd moeten minimaal 2 dagen werkdagen zijn.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven