Eén antwoord van de overheid

Bedenktijd bij verkoop

Deze informatie is geplaatst door Antwoord voor bedrijven

Een klant heeft een product of dienst bij u gekocht. Achteraf ziet hij liever af van deze aankoop. Moet u hem dan zijn geld teruggeven?

Verkoop in een winkel

In een winkel geldt geen bedenktijd. U levert het product en uw klant neemt het tegen de afgesproken prijs in ontvangst. Als winkelier kunt u andere voorwaardenExternal link hebben. U kunt ervoor kiezen een tegoedbon te geven of geld terug te geven.

Ruilen

U bent niet verplicht om producten te ruilen. Ruilen is een service die u aan de klant verleent. Als u deze service verleent, zet u duidelijk op het aankoopbewijs:

  • de voorwaarden voor ruilen
  • of u geld teruggeeft
  • binnen welke termijn de klant kan ruilen

Verkoop op afstand

Koopt uw klant een product of dienst via internet, telefoon, post of faxExternal link? Dan heeft hij een bedenktijdExternal link (zichttermijn) van van minimaal 14 kalenderdagen. Uw klant mag het product binnen deze periode terugsturen (terugzendrecht) zonder een reden op te geven. Hij betaalt wel de verzendkostenExternal link. U betaalt de aankoopprijs terug, en u vergoedt de eventuele bezorgkostenExternal link. Bij een aantal producten en diensten geldt geen bedenktijdExternal link. Bijvoorbeeld voor reizen of op maat gemaakte producten.

Let op: Deze regels gelden alleen voor verkoop aan consumenten, niet voor verkoop aan bedrijven.

Verkoop aan de deur (colportage), straatverkoop, verkoopreisjes

Verkoopt u producten aan de deur, op straat of tijdens verkoopreisjesExternal link? En kosten deze € 50 of meer? Dan heeft uw klant een bedenktijd van 14 kalenderdagen na de sluiting van de overeenkomst. Als u verzekeringen verkoopt, heeft de consument die mogelijkheid niet.

Verkoop op een beurs

Verkoopt u producten of diensten op een beursExternal link? Dan kan uw klant soms nog van de aankoop afzien. Sommige beurzen hebben beursvoorwaarden. Deze bepalen bijvoorbeeld dat uw klant 8 dagen bedenktijd heeft.

Verkoop van timesharing en vakantieclubs

Biedt u een overeenkomst voor timesharingExternal link of een lidmaatschap van een vakantieclub aan voor langer dan een jaar? Dan moet u een bedenktijd van 14 dagen aanhouden. U mag geen vooruitbetaling vragen.

Verkoop van financiële producten

Uw klant mag een kredietovereenkomstExternal link opzeggen binnen 14 dagen nadat hij de overeenkomst heeft getekend.

Verkoop van woonhuizen

Een koper kan afzien van de aankoop van een huis. Dit mag tot 3 dagen nadat de koper de ondertekende koopakte of een kopie daarvan heeft gekregen. Van de 3 dagen bedenktijd moeten minimaal 2 dagen werkdagen zijn.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven