Eén antwoord van de overheid

Arbeidsomstandigheden

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

U moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor al uw personeel. Dat geldt ook voor buitenlandse arbeidskrachten en ingehuurd personeel. Besteedt u werk uit aan bijvoorbeeld een onderaannemer? Dan moet u ook zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor de (buitenlandse) arbeidskrachten van de onderaannemer. Het gaat om:

  • werkplek en apparatuur;
  • lichamelijke en psychische belasting;
  • stoffen, straling en besmetting.

In een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) moet u de arbeidsrisico's en bijbehorende maatregelen in kaart brengen. Wilt u inventariseren hoe gezond en veilig er binnen uw bedrijf wordt gewerkt? Maak dan gebruik van van de SZW-adviestool 'De andere kijk op jouw zaak'. Met de zelfinspectie Arbo op orde checkt u of u alle arbeidsrisico's in uw bedrijf kent en de juiste maatregelen neemt.

Het Nieuwe Werken (thuiswerken en flexwerken)

Werken uw medewerkers regelmatig thuis of vanuit bijvoorbeeld een internetcafé, station of flexwerklocatie? Dan bent u niet of minder verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden. U moet wel voorlichting, informatie en ondersteuning bieden. De 'Handreiking Het Nieuwe Werken. Hoe blijf je er gezond bij?' beschrijft hoe u samen met uw werknemers invulling aan Het Nieuwe Werken kunt geven.

Arbocatalogus

De overheid legt in de Arbowet, het Arbobesluit, de Arboregeling en de Arbobeleidsregels vast wat de doelen zijn. In een arbocatalogus spreken werkgevers en werknemers samen af hoe zij de doelen van de overheid bereiken. Een arbocatalogus kan voor één bedrijf gelden, maar ook voor een hele sector. Op DeArbocatalogus.nl vindt u praktische tips en instrumenten voor het ontwikkelen van een arbocatalogus.

Branchebrochures en voorlichtingsfilms

Inspectie SZW geeft branchebrochures uit over de belangrijkste arbeidsrisico's. Daarin kunt u lezen welke verplichtingen voor uw branche gelden en waar Inspectie SZW op let. Op Arboportaal.nl vindt u video's over arbeidsrisico's en veilige werkomstandigheden.

Arbo-certificaten

Een arbo-certificaat is verplicht voor een aantal producten, werkzaamheden en systemen.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven