Eén antwoord van de overheid

Arbeidsomstandigheden voor zzp'ers

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

Bent u zelfstandige zonder personeel (zzp'er) of freelancer? Dan geldt een groot deel van de Arbowet- en regelgeving ook voor u. U moet voldoen aan alle voorschriften om ernstige arbeidsrisico's te voorkomen en te beperken. Er zijn voorschriften voor uw veiligheid en gezondheid, gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelenExternal link, en gevaar voor derden, zoals:

Voor sommige situaties gelden extra voorschriftenExternal link voor zzp'ers. Wilt u weten welke maatregelen u kunt nemen om veilig te werken? Dan kunt u de arbocatalogusExternal link van uw branche raadplegen.

Werkt u op dezelfde werkplek als werknemers?

Voor zzp'ers en werknemers die op dezelfde werkplek in een bedrijf werken, gelden dezelfde arboregels. Werkt u als zzp'er alleen? Dan gelden alleen de regels voor ernstige risico's en gevaar voor derden.

Arbeidstijden

Werkt u als zzp'er onder gezag van een opdrachtgever? Dan wordt u voor de Arbeidstijdenwet als werknemer gezien. U moet zich dan houden aan de regels uit de ArbeidstijdenwetExternal link. Ook gelden er regels voor werktijden en rusttijden als u als zzp'er bepaalde werkzaamhedenExternal link uitvoert. In alle andere situaties bent u als zzp'er niet gebonden aan een maximum aantal werkuren per week.

Hoe bepaalt Inspectie SZW of u zzp'er bent?

De Arbowet- en regelgeving voor zzp'ers geldt alleen als Inspectie SZW u ook echt als zelfstandige beschouwt. Hebt u een arbeidsovereenkomstExternal link of een gezagsverhouding? Dan kan Inspectie SZW u als werknemer of werkgever beschouwen. De feitelijke situatie op de werkplek is doorslaggevend.

Huurt u als werkgever zzp'ers in?

Bent u werkgever en huurt u zzp'ers in? Dan moet u de zzp'ers op de werkvloer dezelfde bescherming tegen arbeidsrisico's bieden als uw vaste werknemers. U moet de zzp'ers wijzen op de voorschriften en risico's die in uw bedrijf gelden.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven