Eén antwoord van de overheid

Arbeidsomstandigheden voor uw personeel

Deze informatie is geplaatst door: Antwoord voor bedrijven

U moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor al uw personeel. Dat geldt ook voor buitenlandse arbeidskrachtenExternal link en ingehuurd personeel. Besteedt u werk uit aan bijvoorbeeld een onderaannemer? Dan moet u ook zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor de (buitenlandse) arbeidskrachten van de onderaannemer. Het gaat om:

  • werkplek en apparatuur
  • lichamelijke en psychische belasting
  • stoffen, straling en besmetting

Risico's in kaart brengen

In een risico-inventarisatie en -evaluatieExternal link (RI&E) moet u de arbeidsrisico's en bijbehorende maatregelen in kaart brengen. Wilt u inventariseren hoe gezond en veilig er binnen uw bedrijf wordt gewerkt? Maak dan gebruik van de SZW-adviestool 'De andere kijk op jouw zaakExternal link'. Met de zelfinspectie Arbo op ordeExternal link checkt u of u alle arbeidsrisico's in uw bedrijf kent en de juiste maatregelen neemt.

Het Nieuwe Werken (thuiswerken en flexwerken)

Werken uw medewerkers regelmatig thuis of vanuit bijvoorbeeld een internetcafé, station of flexwerklocatie? Dan bent u niet of niet helemaal verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden. U moet wel voorlichting, informatie en ondersteuning bieden. De 'Handreiking Het Nieuwe Werken. Hoe blijf je er gezond bij?External link' beschrijft hoe u samen met uw werknemers invulling geeft aan Het Nieuwe Werken.

Arbocatalogus

De overheid legt in de Arbowet, het Arbobesluit, de Arboregeling en de Arbobeleidsregels vast wat de doelen zijn. In een arbocatalogusExternal link spreken werkgevers en werknemers samen af hoe zij de doelen van de overheid bereiken. Een arbocatalogus kan voor één bedrijf gelden, maar ook voor een hele sector. Op DeArbocatalogus.nlExternal link vindt u praktische tips en instrumenten voor het ontwikkelen van een arbocatalogus.

Branchebrochures en voorlichtingsfilms

Inspectie SZW geeft branchebrochuresExternal link uit over de belangrijkste arbeidsrisico's. Daarin leest u welke verplichtingen voor uw branche gelden en waar Inspectie SZW op let. Op Arboportaal.nl vindt u video's over arbeidsrisico's en veilige werkomstandighedenExternal link.

Arbo-certificaten

Een arbo-certificaatExternal link is verplicht voor een aantal producten, werkzaamheden en systemen.

Deze informatie is geplaatst door:

Antwoord voor bedrijven