Eén antwoord van de overheid

Alcohol verkopen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Verkoopt u alcohol in uw winkel voor gebruik buiten uw winkel? Dus verkoopt u gesloten flessen alcoholhoudende drank, die uw klanten ergens anders gaan leegdrinken? De regels hiervoor staan in de Drank- en Horecawet.

De wet maakt verschil tussen:

  • drank met minder dan 15% alcohol, zoals bier en wijn (inclusief port en sherry, ook wanneer het alcoholpercentage hoger is dan 15%)
  • sterke drank met 15% alcohol of meer.

Als u sterke drank verkoopt, heeft u een drank- en horecavergunning of slijterijvergunning nodig. Uw personeel moet ook aan bepaalde eisen voldoen. Bent u van plan om alcohol te verwerken in voedsel, dan is de Drank- en Horecawet niet van toepassing.

Leeftijd controleren voor verkoop van alcohol

U mag alleen alcohol verkopen aan jongeren van 18 jaar of ouderExternal link. Daarom moet u de leeftijd van een jongere controleren. U mag ook geen drank verkopen aan jongeren via mensen die 18 jaar of ouder zijn. Wordt u binnen 1 jaar 3 keer betrapt op het verkopen van alcohol aan jongeren onder de leeftijdsgrens? Dan kunt u een (tijdelijk) verbod op de verkoop van alcoholhoudende drank krijgen.

Vraag naar het identiteitsbewijs om de leeftijd vast te stellen. Dat hoeft niet als een jongere duidelijk ouder is dan 18 jaar. Zorg ervoor dat de regels voor de verkoop van alcohol goed zichtbaar zijn in uw zaak.

Leeftijd van personeel voor verkoop alcohol

Als u sterke drank verkoopt, moeten uw personeelsleden 16 jaar of ouder zijn. Uw leidinggevenden zijn minimaal 21 jaar. In uw zaak moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn. Deze leidinggevende staat op uw vergunning.

Lees meer over:

alles sluiten

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven