Eén antwoord van de overheid

Alcohol verkopen

Deze informatie is geplaatst door Antwoord voor bedrijven

Verkoopt u alcohol in uw winkel voor consumptie? De regels hiervoor staan in de Drank- en Horecawet.

De wet maakt verschil tussen:

  • drank met minder dan 15% alcohol, zoals bier en wijn (inclusief port en sherry, ook wanneer het alcoholpercentage hoger is dan 15%);
  • sterke drank met 15% alcohol of meer.

Als u sterke drank verkoopt, heeft u een drank- en horecavergunningExternal link of slijterijvergunningExternal link nodig. Uw personeel moet ook aan bepaalde eisen voldoen. Bent u van plan om alcohol te verwerken in voedsel, dan is de Drank- en Horecawet niet van toepassing.

Aan wie mag u alcohol verkopen?

U mag alleen alcohol verkopen aan jongeren van 18 jaar of ouderExternal link. Daarom moet u de leeftijd van een jongere controleren. U mag ook geen drank verkopen aan jongeren via mensen die 18 jaar of ouder zijn. Wordt u binnen 1 jaar 3 keer betrapt op het verkopen van alcohol aan jongeren onder de leeftijdsgrens? Dan kunt u een (tijdelijk) verbod op de verkoop van alcoholhoudende drank krijgen.

Hoe controleert u de leeftijd van jongeren?

Vraag naar het identiteitsbewijsExternal link om de leeftijd vast te stellen. Dat hoeft niet als een jongere duidelijk ouder is dan 18 jaar. Hang de regels aan wie u wel en aan wie u niet mag verkopen goed zichtbaar op in uw zaak.

Waaraan moet uw personeel voldoen?

Als u sterke drank verkoopt, moeten uw personeelsleden 16 jaar of ouder zijn. Uw barmedewerker onder de 18 jaar mag de alcohol verkopen, maar niet drinken. Uw leidinggevenden zijn minimaal 21 jaar. In uw zaak moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn. Deze leidinggevende staat op uw vergunning.

Lees meer over:

alles sluiten

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven