Eén antwoord van de overheid

Starten met urenkorting

Deze informatie is geplaatst door: UWV

Wilt u zonder toestemming van UWV starten met uw eigen bedrijf? Maar wel met behoud van uitkering? Dan kunt u gebruikmaken van de urenkorting.

Voorwaarden urenkorting

Bij urenkorting geeft u alle uren die u besteedt aan uw bedrijf door aan UWV. Dus ook de uren voor cursussen of uw administratie. Let op: UWV en de Belastingdienst vergelijken de uren die u aan ze opgeeft.

WW-uitkering gestart voor 1 juli 2015

U geeft iedere 4 weken al uw uren door aan UWV. Hiervoor gebruikt u het InkomstenformulierExternal link. Het gemiddelde van uw uren in die 4 weken wordt blijvend van uw WW-uitkering afgetrokken. Uw uitkering gaat dus niet meer omhoog als u na een drukke periode opeens minder uren aan uw bedrijf besteedt.

WW-uitkering gestart op of na 1 juli 2015

Raakte u op of na 1 juli 2015 werkloos? Dan wordt uw WW-uitkering op een andere manier berekend. U geeft al uw uren door aan UWV. U doet dat door de InkomstenopgaveExternal link in te vullen. UWV berekent hiermee uw ‘fictief inkomen’ per maand. Dit fictieve inkomen wordt blijvend van uw WW-uitkering afgetrokken. Uw uitkering gaat dus niet meer omhoog als u na een drukke periode opeens minder uren aan uw bedrijf besteedt.

Meer over het fictief inkomenExternal link.

Urenkorting aanvragen

Meer over het aanvragen van de urenkortingExternal link.

Deze informatie is geplaatst door:

UWV

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de UWV

0900-92 95