Eén antwoord van de overheid

Hoe vindt u uw klanten?

Deze informatie is geplaatst door Kamer van Koophandel

U bent ingeschreven bij de KvK en staat te popelen om te beginnen. Maar de telefoon blijft stil en uw mailbox leeg. Hoe vindt u klanten?

Actief klanten vinden

Als net gestarte ondernemer bent u nog niet bekend. Niet iedereen is gevestigd in een drukke winkelstraat of staat meteen bovenaan in Google. Wacht niet tot de mond-tot-mondreclame potentiële klanten bereikt, maar onderneem zelf actie. Tips om klanten te vinden:

  • Vertel vrienden en kennissen over uw bedrijf: dé manier om aan een eerste opdracht te komen.
  • Benader lokale media voor (gratis) publiciteit.
  • Ontwerp een folder en deel deze uit op een plek waar uw doelgroep komt.
  • Zorg dat uw website zo hoog mogelijk in Google scoort.
  • Maak een online profiel op bijvoorbeeld LinkedIn of Twitter.

Product klaar? Nu naar de markt!

Heeft u een product of dienst ontwikkeld en wilt u dit op de markt brengen? Dan wilt u vast weten wat er voor nodig is om dit succesvol te doen. In ongeveer 2 minuten beantwoordt de animatie ‘Product klaar? Nu naar de markt!’ de vraag waar u als ondernemer goed aan doet in uw voorbereiding om de markt op een effectieve manier te benaderen.

Dan moet u eerst over een aantal dingen nadenken:
  • Wie is uw potentiële klant? Zorg dat u uw potentiële klant goed leert kennen. Bedenk wie uw oplossing het hardst nodig heeft. Zijn dit bedrijven of consumenten? En wat voor type klant is het?
  • Hoe ziet de markt van uw product of dienst eruit? Hoe groot is uw doelgroep? Wat zijn de trends en ontwikkelingen in de markt?
  • Wie zijn uw concurrenten? Onderzoek hoe uw zich kunt onderscheiden. Bekijk bijvoorbeeld websites van uw concurrenten, vraag offertes of pak simpelweg de telefoon op.
  • Wat wordt uw verdienmodel? Hoeveel is uw klant bereid te betalen en welke vorm van afrekenen is het meest passend?
  • Wat wordt uw verkoopverhaal? Zorg ervoor dat u kort en krachtig kunt vertellen hoe u inspeelt op de wensen en behoeften van uw klant. Zet deze pitch in via allerlei promotiekanalen, zoals uw netwerkbijeenkomsten, een website en social media.

Webinar: Als zzp'er de markt op

In dit webinar, dat onderdeel uitmaakte van de uitzending Starten als zzp'er, krijgt u tips over onderscheidend vermogen en zichtbaarheid.

Adressen uit het Handelsregister

AdressenbestandExternal link

Klanten vinden via online en offline netwerken

Door netwerkbijeenkomsten in uw regio te bezoeken, zorgt u ervoor dat mensen u en uw bedrijf leren kennen. Het kost tijd, maar netwerken is de beste manier om klanten te vinden. Online kunt u uw bedrijf presenteren via een website. Op sociale netwerken vertelt u wat u doet en komt u met andere ondernemers in contact.

De opdracht binnenhalen

Waarom zou een klant voor u kiezen? Zorg dat u in 10 seconden antwoord kan geven op deze vraag. Wees duidelijk in wat u doet en kunt. Een leuke (kortings)actie trekt de aandacht en kan twijfelaars over de streep trekken om met u in zee te gaan.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 2222

Deze informatie is geplaatst door

Kamer van Koophandel