Eén antwoord van de overheid

Goederen importeren uit een land buiten de EU

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst | Centraal Bureau voor de Statistiek | KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Bij het importeren van goederen uit een land buiten de Europese Unie (EU) komt veel kijken. Zo moet u aangifte doen bij de Douane en invoerrechten betalen. Ook betaalt u btw en soms accijns, verbruiksbelasting en overige heffingen. Check ook altijd aan welke regels en eisen uw product moet voldoen.

Doe aangifte bij de Douane

Wanneer u goederen van buiten de EU importeert, moet u daarvan aangifte doen bij de Douane. U betaalt dan belastingen en invoerrechten. Hiermee brengt u de goederen in het vrije verkeer van de EU. De douaneaangifte gebeurt digitaal. Meestal doet een vervoerder of een douanevertegenwoordiger dit voor u. Maar u mag natuurlijk ook zelf aangifte doen. Dit regelt u via de Nationale Helpdesk DouaneExternal link.

Gebruik het Gebruikstarief (DTV) voor uw goederencode (HS-code)

Voor uw douaneaangifte heeft u de goederencode (HS-code) van uw product nodig. De goederencode staat in het GebruikstariefExternal link. Daar vindt u ook:
  • een omschrijving van de goederen
  • de rechten en andere belastingen bij invoer die u moet betalen
  • andere verplichtingen bij invoer waarmee u rekening moet houden

Bereken de invoerrechten

De hoogte van de invoerrechten hangt af van het soort product en het land waaruit u importeert. Soms hoeft u minder of helemaal geen invoerrechten te betalen. Dat is zo als:

De tarieven vindt u in het Gebruikstarief (DTV)External link.

Check waar u btw moet betalen

Als u importeert uit een niet-EU-land, moet u meestal btw betalenExternal link bij de Nederlandse Douane. Als u een vergunning artikel 23External link heeft, betaalt u de btw niet bij de grens, maar via uw btw-aangifte. Importeert u goederen via een ander EU-land, dus niet direct naar Nederland? Dan betaalt u btw in dat land. U kunt deze btw terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Bekijk waar u btw moet betalen.External link

Btw aftrekken als voorbelasting

De btw die u betaalt, mag u bij uw btw-aangifteExternal link aftrekken als voorbelasting. Tenminste, als u recht heeft op btw-aftrek. U betaalt dan per saldo niets.

Houd uw administratie goed bij

Importeert u ook goederen uit een EU-land? Maak dan onderscheid tussen niet-EU en EU in uw administratie.

Controleer of u bijkomende heffingen moet betalen

Als u alcoholhoudende dranken, tabaksproducten of brandstoffen invoert, moet u accijns betalen. En voor vruchtensappen of andere alcoholvrije dranken betaalt u verbruiksbelasting. U betaalt de accijns en verbruiksbelasting aan de Douane. U krijgt dan ook te maken met importdocumenten.

Soms moet u bij de invoer van goederen nog andere heffingen betalen. Bijvoorbeeld: landbouwheffingen. Of belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpmExternal link) bij de import van auto's. De EU heeft ook antidumpingheffingen om te voorkomen dat producten op de Europese markt komen tegen dumpprijzen.

Heeft u een invoervergunning nodig?

Voor sommige producten gelden er strenge regels. Als u deze producten wil importeren, heeft u misschien een invoervergunning of invoercertificaat nodig. Het kan ook zijn dat u zich moet laten registreren. Dit geldt bijvoorbeeld voor bloemen, planten, diervoeders en geneesmiddelen. In het handboek VGEMExternal link vindt u een overzicht van producten waarvoor u een vergunning of certificaat nodig heeft.

Ga na welke producteisen er gelden

U krijgt te maken met verschillende wetten en regels als u in Nederland producten uit het buitenland wilt verkopen. Een product moet veilig en bruikbaar zijn voor het op de markt komt. In de Warenwet staan algemene regels over de veiligheid van uw producten. Daarnaast moet u zich houden aan wetgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM)External link. Ga altijd na wat de Europese producteisen zijn. Met de Trade HelpdeskExternal link van de Europese Commissie ziet u per product en per EU-land wat de eisen zijn.

Parallelimport verboden

U mag alleen producten van een gedeponeerd merk importeren als u toestemming heeft van de merkhouder. Heeft u dat niet, dan doet u aan parallelimport en dat is niet toegestaan.

Internationale betalingen

Betaalgewoonten verschillen per land. Bij landeninformatieExternal link leest u meer over betalingsgewoonten en het betalingsverkeer per land. Als de betaling niet in euro’s is, loopt u valutarisico.

Handelsagent of importeur?

Als importeur koopt u zelf goederen in het buitenland en brengt die op de Nederlandse markt. Het voordeel is dat u veel invloed heeft op de goederen. Zo beslist u bijvoorbeeld zelf over de verpakking of om goederen verder te laten bewerken. U kunt ook als handelsagent werken. U zoekt dan voor een buitenlandse opdrachtgever klanten in Nederland. Dan bent u tussenpersoon. U krijgt daarvoor provisie. En u loopt minder risico.

Bekijk de verschillen tussen een importeur en een handelsagent.

Tips voor importeurs

Feiten en cijfers: import

De grafiek laat per maand de totale invoerwaarde van goederen uit niet EU-landen zien.

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst
Centraal Bureau voor de Statistiek
KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland