Eén antwoord van de overheid

Transport bij export

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel

U kunt op diverse manieren uw producten naar het buitenland vervoeren. Wegvervoer is snel en flexibel, maar railvervoer is weer voordeliger. Moet het product over zee, dan is zee- of luchtvervoer een optie. Welke vorm van transport u ook kiest, er zijn altijd voordelen en nadelen.

Een expediteur of transporteur

Hoe gaat u het transport organiseren van uw product? Doet u dat zelf of besteedt u het uit? Een expediteur is een tussenpersoon die uw goederen op de meest efficiënte manier laat vervoeren en zorgt voor alles wat daarbij komt kijken. Dus naast het vervoer kan hij bijvoorbeeld ook de juiste documenten verzorgen, de goederen verzekeren en opslaan.

Heeft u geregeld volle vrachten naar uw klant in Duitsland, dan kunt u een vaste transporteur inschakelen. In tegenstelling tot de expediteur vervoert de transporteur de goederen daadwerkelijk. De transporteur wordt dan ook vaak ingeschakeld door de expediteur.

ICC Incoterms® 2010

Met uw buitenlandse afnemer zult u duidelijke afspraken moeten maken over het vervoer van de goederen. Hierbij kunt u gebruik maken van de ICC Incoterms® 2010. Deze regelen:

  • Wie tot welke plaats het vervoer regelt en betaalt.
  • Vanaf welk moment het risico van verlies of schade aan de goederen overgaat van verkoper op koper.
  • Wie de benodigde documenten moet verzorgen.

Goederentransportverzekering

Goederen kunnen tijdens het transport kwijtraken of schade oplopen. Door een transportverzekering af te sluiten kunt u deze risico’s afdekken.

Door gebruik te maken van de ICC Incoterms® 2010 weten u en uw buitenlandse klant wie voor welk deel van het vervoerstraject het risico van verlies, diefstal of schade aan de goederen draagt. U kunt dan een transportverzekering afsluiten voor dat deel van het vervoer waarvoor u dit risico draagt.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 2222