Eén antwoord van de overheid

Belastingen en financiële zaken bij export

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel | Belastingdienst

U gaat goederen naar het buitenland exporteren. Daar komen ook financiële zaken bij kijken. U krijgt te maken met belastingen en misschien met de Douane. En hoe regelt u het betalingsverkeer?

Belastingen

Als internationaal ondernemer krijgt u te maken met belastingen. U moet rekening houden met btw en afhankelijk van uw situatie bijvoorbeeld met accijns- en verbruiksbelastingen en lokale heffingen. Voor de btw maakt het uit of u goederen of diensten exporteert. En of u naar een EU-land of een land buiten de EU exporteert.

Betalingsmogelijkheden

Er zijn verschillende betalingsmogelijkheden als u internationaal zaken doet. Zo kan er contant, via vooruitbetaling of op rekening betaald worden. Houd er rekening mee dat landen andere betaalgewoonten of betaalvoorschriften kunnen hebben.

Omgaan met financiële risico’s

Internationaal ondernemen brengt financiële risico’s met zich mee. U loopt bijvoorbeeld valutarisico als uw klanten niet in euro’s betalen, maar in een andere munteenheid. En ook buitenlandse klanten betalen niet altijd hun rekeningen. Een kredietverzekering kan uitkomst bieden. Hiermee kunt u het risico van non-betaling (als gevolg van bijvoorbeeld insolventie van uw afnemer of oorlog in zijn land) afdekken. Een exportkredietverzekering biedt echter geen zekerheid als uw afnemers niet willen betalen. Om financiële risico's te beperken is het nuttig als u vooraf een risico-inventarisatie doet.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel
Belastingdienst

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Kamer van Koophandel

088-585 2222