Eén antwoord van de overheid

Diensten importeren uit een EU-land

Deze informatie is geplaatst door: Kamer van Koophandel | Belastingdienst | Centraal Bureau voor de Statistiek

In de Europese Unie (EU) is er vrij verkeer van diensten en van personen. Dat betekent dat u niet te maken krijgt met de Douane als u een intracommunautaire dienst importeert. De kans is groot dat de dienstverlener de btw naar u gaat verleggen. Als iemand de dienst komt uitvoeren, check dan of die persoon bij u in loondienst komt. En of hij de juiste vergunningen en diploma's heeft.

Vaak geeft u de btw aan

Meestal verlegt de dienstverlener de btw naar u. U krijgt dan een factuur waarop staat dat de btw is verlegd. In dit geval berekent u de btw zelfExternal link en geeft u deze op in uw btw-aangifteExternal link. Als de dienstverlener de btw niet naar u mag verleggenExternal link, betaalt u de buitenlandse btw. Deze btw kunt u vaak terugvragenExternal link via de Nederlandse Belastingdienst. Met het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenlandExternal link van de Belastingdienst komt u erachter wie de btw moet aangeven: u of de dienstverlener.

Check: wel of geen loondienst

Als iemand voor u de dienst uitvoert, checkt u of hij bij u in loondienst komt. Als dat niet zo is, huurt u een zzp'er inExternal link. U bent dan opdrachtgever en geen werkgever. Met een modelovereenkomst voorkomt u dat u achteraf loonheffingen moet betalen.

Als u een artiest inhuurt, moet u misschien de artiestenregelingExternal link gebruiken. Dan moet u loonbelasting inhouden en betalen, maar geen premies volksverzekering.

Zorgdiensten importeren

Zorgdiensten die u importeert uit het buitenland, vallen onder de Nederlandse wetten en regels. Zorgverleners moeten aan de Nederlandse kwaliteitseisenExternal link voldoen. Zij moeten bijvoorbeeld geldige diploma's hebbenExternal link en zich registreren in het BIG-register.

Tips

Importcijfers

Totale waarde van import van diensten uit EU-landen.

Deze informatie is geplaatst door:

Kamer van Koophandel
Belastingdienst
Centraal Bureau voor de Statistiek