Eén antwoord van de overheid

Brexit: gevolgen voor Nederlandse ondernemers

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU). Dit noemen we Brexit. Het VK wordt dan een land buiten de EU. Het VK is een belangrijke handelspartner voor Nederland, dus Brexit kan gevolgen hebben voor alle Nederlandse ondernemers. Ook als u het niet verwacht. Bereid u dus nu goed voor. Zeker als u zakendoet met het VK. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Het Verenigd Koninkrijk wordt een land buiten de EU

Vanaf 29 maart 2019 zal het VK geen deel meer uitmaken van de EU. Vanaf dan ziet de EU het VK als een land buiten de EU. En gaan voor het VK de regels gelden die voor alle landen buiten de EU gelden. Wel zetten de EU en het VK zich in om afspraken te maken over de toekomstige relatie.

Voorlopig akkoord

Op 13 november 2018 bereikten de EU en het VK een voorlopig akkoordExternal link over Brexit. In het akkoord staan afspraken over een overgangsperiode tot 31 december 2020, waarin alle EU-regels en wetten voor het VK blijven gelden. Het Britse parlement en het Europees Parlement moeten nog stemmen over het akkoord. Intussen blijven de EU en Nederland zich voorbereiden op alle mogelijke scenario's.

Verdiep u in de regels voor landen buiten de EU

Wat de uitkomst ook is, bereid u voor op zakendoen met een land buiten de EU:

Check de Brexit To Do-lijst

Op het Brexitloket vindt u de Brexit To Do-lijstExternal link: een praktisch overzicht van zaken waar u rekening mee moet houden bij Brexit. Bijvoorbeeld het regelen van uw transport en controleren van servicecontracten.

Doe de Brexit Impact Scan

Met de Brexit Impact ScanExternal link ziet u snel of Brexit u raakt. Aan de hand van een aantal vragen laat de scan de effecten zien van Brexit voor uw bedrijf.

Bereid u voor op de douaneformaliteiten: zorg dat u een EORI-nummer hebt

Het kan een aantal maanden kosten om uw bedrijf voor te bereiden op de nieuwe douaneformaliteiten na Brexit. Regel nu al de volgende zaken:
  • Een EORI-nummer; dit is het identificatienummer voor uw bedrijf. U vraagt dit nummer gratis aan via douane.nl/brexitExternal link.
  • Zorg ervoor dat u aangifte kunt doen in de systemen van de Douane.
  • Vraag een registratie elektronisch berichtenverkeer aan als u zelf aangifte doet.

De Brexit-toolkit van de DouaneExternal link geeft u meer uitleg over deze stappen. Bekijk ook de video Na Brexit exporteren met de juiste papierenExternal link.

Hulp en advies: vraag een Brexit-voucher aan

Als u vragen heeft, zitten de medewerkers van het BrexitloketExternal link voor u klaar. Heeft u daarna nog advies nodig? Vraag dan een Brexit-voucher aan. Daarmee krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.

Blijf de ontwikkelingen over Brexit volgen

Op het BrexitloketExternal link van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de gevolgen van Brexit en de voorbereiding. Bekijk ook het Brexit-nieuws voor ondernemersExternal link van KVK.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland