Eén antwoord van de overheid

Brexit: gevolgen voor Nederlandse ondernemers

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU). Dit noemen we Brexit. Het VK wordt dan een land buiten de EU. Het VK is een belangrijke handelspartner voor Nederland, dus Brexit kan gevolgen hebben voor alle Nederlandse ondernemers. Ook als u het niet verwacht. Bereid u dus nu al goed voor. Zeker als u zakendoet met het VK. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Het Verenigd Koninkrijk wordt een land buiten de EU

Vanaf 29 maart 2019 zal het VK geen deel meer uitmaken van de EU. Vanaf dan ziet de EU het VK als een land buiten de EU. En gaan voor het VK de regels gelden die voor alle landen buiten de EU gelden. U kunt zich dus nu al voorbereiden op zakendoen met een land buiten de EU. Wacht daarmee niet te lang. Verdiep u in de regels voor landen buiten de EU:

Brexit Impact Scan

Met de Brexit Impact ScanExternal link ziet u snel wat u nu al kunt doen aan de komst van de Brexit en waar u rekening mee moet houden. Aan de hand van een aantal vragen laat deze scan de impact zien van de Brexit voor uw onderneming.

Let op bij langlopende contracten

Welke gevolgen Brexit straks heeft, is sterk afhankelijk van afspraken die de Britse overheid gaat maken met de Europese Unie. Bij langlopende contracten is het aan te raden om nieuwe clausules op te nemen. Denk aan de geldigheid van het contract als Brexit een feit is. Want als de handelssituatie wijzigt, wilt u misschien ook uw contracten kunnen wijzigen. Bijvoorbeeld als het Verenigd Koninkrijk met andere producteisen gaat werken.

Bereid u goed voor op Brexit

Wilt u controleren wat u nog meer moet doen om u goed voor te bereiden? Doe dan de Brexit Impact ScanExternal link op Brexitloket.nl. Op het BrexitloketExternal link van de Rijksoverheid vindt u daarnaast meer informatie over de gevolgen van Brexit en meer over de voorbereiding. Als u vragen heeft, zitten de medewerkers van het Brexitloket voor u klaar. Heeft u daarna nog advies nodig? Vraag dan een Brexit-voucherExternal link aan. Daarmee krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland